Aston Martin kontra Jaguar – mindent bedobnak az új Bond filmben

Demeter Kálmán

Tovább csigázza az autórajongó közönséget az új James Bond film, a Spectre produkciós csapata: megjelent az első videó, amelyben a 007-es a filmhez épített Aston Martin DB10-zel üldözi a Jaguar C-X75-öt vezető ellenséget.

Aston Martin 007

Az éjszakai Rómában játszódó autós üldözés a film készítői szerint legendás lesz – a maguk részéről minden marketing eszközt bevetnek, hogy ez így is legyen. Bond egy Aston Martin DB10 Vantage V8 volánja mögött próbálja elkapni a gonosz Mr. Hinxet, aki egy Jaguar C-X75-tel próbál kereket oldani. Kis túlzással elmondhatjuk, hogy két sosem volt, sosem lesz autóval próbálják becsalogatni a nézőket a moziba, hiszen az Aston Martin már közölte: mindössze tíz darabot gyárt a DB10-ből, kizárólag a film forgatásához. A brit cég a Spectre alkotóival közösen leplezte le az Aston Martin konceptet, nem győzve hangsúlyozni, hogy a kocsit Sam Mendes rendezővel közösen tervezték meg.
Az autó vonalait ténylegesen az az Ian Callum rajzolta meg, aki korábban is dolgozott már az Aston Martinnak, de jelenleg a Jaguar Cars designért felelős igazgatója, így nem csoda, hogy a DB10 oldalról és főleg hátulról kicsit Jaguarra emlékeztet. Az autós szakma egyöntetűen pozitívan nyilatkozott a „filmsztárról”, az Aston Martinnak pedig bizonyára nagy kő esett le a szívéről, hiszen a DB10 fogadtatása több okból is rendkívül fontos a cégnek. Egyrészt ezzel a kocsival ünnepli az Aston a Bond filmekkel való együttműködésének ötvenedik évét, másrészt a Bond filmek által legendává avanzsáló DB5 utódja.

Jaguar a tesztpályán

A sokszor Bond-féle kütyükkel felspécizett DB5-öt Sean Connery és Pierce Brosnan is vezette, a Daniel Craig főszereplésével készült szériának pedig minden részében szerepelt. Valószínűnek tűnik, hogy Bond többé nem ül a DB5 volánja mögé, miután az autó az előző filmben, a Skyfall-ban „harc közben elesett”; a Javier Bardem által játszott főgonosz utasítására felrobbantott kocsival lezárult egy korszak a Bond filmekben.
A kizárólag a filmhez gyártott új Astonnak egyébként egy eddig szintén csak koncepció formájában létező kocsival kell felvennie a versenyt. A Jaguar C-X75 még 2010-ben mutatkozott be a párizsi autószalonon a márka hetvenötödik születésnapjának megünnepléseként. Az extrém, dízel turbókkal erősített kerekenkénti hibrid hajtási rendszerrel szerelt kocsiból 2011-ben kétszáz darabot akart legyártani a Jaguar. De hiába alakították 900 lóerősre a motort, a tartóssá váló válság miatt a gyártó 2012-ben közölte; letesz a csillagászati árú modell megépítéséről. A BBC a legjobb soha nem gyártott autók közé sorolja a C-X75-öt, a hiper agresszív kinézetű sportkocsi most a filmmel talán fordíthat a sorsán. Bár úgy tűnik, a Bond mozikban a Jaguaroknak továbbra is negatív szerep jut; a 2002-es Halj meg máskorban a főgonosz jobbkeze vezetett egy XKR-t, a Casino Royale-ban a rejtélyes Le Chiffre és Mr. White ült az XJ8 volánja mögé, a Kvantum csendjében Dominic Greene vezetette ugyanezt a modellt. Pozitív karakter mellett eddig csak az XJ8 szolgált, ez a típus volt M hivatali autója a Skyfall-ban. Kérdés, hogy az immár Ralph Fiennes által játszott M is igénybe veszi-e a Jaguar szolgálatait, ezzel javítva a márka filmes mérlegét.

Archívum