Gazdát cserélt a királyi „fa” Rolls Royce

Demeter Kálmán

Egy júniusi aukción 161 280 fontért (70,15 millió forintért) kelt el az az 1921-ben készült Rolls-Royce Silver Ghost, amit afféle vadászkocsiként használt walesi herceg korában a későbbi VIII. Edward király.

Rolls Royce autó

A kocsi különlegességét az adja, hogy a karosszériát a hercegi igényekhez szabták: ezzel jártak ki a skót felföldön lévő vadászterületre a társasággal a királyi család balmorali kastélyából. A pletykák szerint ugyanakkor a társaskocsi hátulját be lehetett függönyözni abban az időben, amikor Edward vendégül látta amerikai szeretőjét, Wallis Simpsont. A Telegraph cikke szerint a többszörösen elvált, és a királyi família által be nem fogadott nőt ezzel a kocsival csempészte be Balmoralba.

Rolls Royce belső

Amikor 1936. január 20-án, elhunyt V. György király, Edward vette át a koronát és másnap, miközben hivatalosan is kihirdették trónra lépési kiáltványát a Szent James palota ablakából, bejelentette eljegyzését a papíron még mindig férjezett Wallis Simpsonnal. Ekkor a nő villámgyorsan beadta a válópert, a botrány azonban olyan nagy hullámokat vetett, hogy Eduárd decemberben lemondott a trónról. (Öccse követte VI. György néven, akit egyebek között a Király beszéde című filmből ismerhetünk, és aki szeretett volna részt venni a normandiai partraszállásban, de ebben Churchill megakadályozta.) Eduárd aztán megvárta, amíg Wallis válópere 1937-ben lezárult, majd nem sokra rá összeházasodtak. A brit arisztokrácia által lenézett Wallis aztán Edwarddal maradt annak 1972-ben bekövetkezett haláláig. Más érdekessége is van a kocsinak: nem fából készült a karosszéria, hanem aprólékos munkával dió-utánzatúra festették és erre különösen ügyeltek az öreg Ghost felújításakor is.

Rolls Royce

Archívum