Továbbra is ömlenek az idős használt autók Magyarországra

Demeter Kálmán

Az első félév során 30 százalékkal emelkedett a külföldről behozott használt kocsik száma. Sajnos azonban leginkább nem a fiatal, hanem a 10 évnél idősebb modelleket hozzák be, így tovább öregszik a magyar autóállomány.

Schiller használtautó kereskedés

Az első félévben 57 277 használt gépkocsi érkezett külföldről, ami 29,9 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. A fejlődés üteme még jobban érzékelhető, ha az idei számokat a 2013-as esztendő első hat hónapjához hasonlítjuk: a két évvel ezelőtti szinthez képest 88,2 százalékkal több kocsit vettek nyilvántartásba.
Ami a méretkategóriákat illeti, a legnépszerűbbek a felső- illetve alsó-középkategóriás autók, valamint az egyterűek voltak, amelyekből 13936, 12984 illetve 10361 kapott magyar rendszámot.
A legnagyobb számban Volkswagent (7264 darab), Fordot (5915),használt Opelt (5632), BMW-t (5278) és Audit (4097) hoztak az országba. A típusok rangsorát a 3-as BMW vezette hat hónap után, a Volkswagen Passat, a Ford Focus, a Golf és az Audi A4 előtt. A kocsik kormegoszlása továbbra sem változott: a tíz évnél idősebb autók aránya 60 százalékra rúgott.
"A külföldi autóvásárlással semmi baj nem lenne, ha jó minőségű, fiatal autókkal gyarapodna a magyar autóállomány. De a tíz évnél idősebb, néhány százezer forintos kocsik több bosszúságot okozhatnak a leendő tulajdonosnak, mint örömet" – vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. "Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne vásároljanak ismeretlen előéletű autót, és mielőtt aláírnák egy adás-vételi szerződést, minden esetben vigyék el a kocsit egy márkaszervizbe, ahol pár tízezer forintért átvizsgálják" – hangsúlyozta a márkaigazgató.
A használtautó-kereskedők közül jelenleg csak a Das WeltAuto rendelkezik országos értékesítői hálózattal. A 30 értékesítőhelyen az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120 ezer kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30 ezer kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Archívum