Frankfurt 2015 – kémfotón az Opel Astra kombi, jön a Citroen Mehari

Demeter Kálmán

A nagyközönséget szeptember 17-től tíz napig váró frankfurti autószalonon mutatkozik be az új Opel Astra Sports Tourer. A Citroen pedig azért állítja ki azt a koncepciómodellt, amely a Mehari utódja lehetne, hogy tesztelje a vásárlók reakcióit. A németektől függ, lesz-e új Mehari.

új Opel Astra Combi kémfotó

Egy utcai próbaút során lefényképezték a csak a jövő évben piacra kerülő új Opel Astra kombit. Emiatt persze a gyáriak igyekeztek álcázni, amennyire lehet, hiszen nagy ellenfelekkel száll csatába. Az új Opel Astra Sports Tourer kesztyűt dob a VW Golf Estate-nek, a SEAT Leon ST-nek, valamint a Hyundai i30 Tourernek.
A maszk alól kilátszó vonalak alapján ítélve a kocsi a B oszlopig megegyezik a ferdehátú kivitellel. Onnantól azonban a tetővonal, az integrált tetősínek, a széles hátsó ablak azt mutatják, a gyűri tervezők nem valami sportos alibi-kombit, hanem praktikus, sokoldalúan használható családi autót hoztak létre.

Opel Astra Combi próba

Miután a hatchback Opel Astra új generációja az előzőnél kisebb és könnyebb lett (a nyers karosszéria súlya több mint 20 százalékkal, 357-ről 280 kilogrammra mérséklődött), biztosak lehetünk abban, hogy felszereléstől függően 120 - 200 kilóval is kevesebbet nyom a kombi az elődjénél. Abban viszont fogadni lehet, hogy a csomagtartó befogadóképessége eléri az 500 litert. Ami a Citroent illeti, júniusban Linda Jackson, a Citroen márkaigazgatója bejelentette: a cég azért nyúlna vissza a Meharihoz, hogy a Citroen újból könnyedséget és boldogságot sugározzon. Ezek után – láss csodát – jön a hír, hogy Frankfurtban ott lesz az esetleges Mehari tanulmánykivitele, amelynek létrehozásakor egyébként a márka Cactus modelljéből indultak ki.

új Citroen Mehari

A brit Autocar azt írta, hogy a Citroen szabadalmi kérelmet nyújtott be az e-Mehari név levédésére, amik azt jelenti, hogy Frankfurtban egy elektromos Meharit mutatnak be a Bluesummer elektromos autóval együtt. Ez utóbbit lapjelentések szerint a jövő hónapban kezdik gyártani a nyugat-franciaországi Rennes-ben lévő Peugeot-Citroen üzemben. Vincent Bollore, a Bluesummert tervező Bollore ipari csoport tulajdonosa korábban arról beszélt, hogy strandautó a Mehari génjeit hordozza.

régi Citroen Mehari

Archívum