Pápamobil a FIAT-Chryslertől

Demeter Kálmán

Ferenc pápa szeptember 22-27. között első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban, és amint a Vatikán bejelentette, a FIAT-Chrysler csoporthoz tartozó Jeep biztosítja a különleges autót az egyházfőnek.

Pápa mobil

Washington, Philadelphia és New York lakóinak egy Jeep Wranglerből fog integetni a pápa, ám amíg ez lesz élete első útja az Egyesült Államokban, a kocsi már ismerős lesz neki, hiszen júliusi ecuadori útja során egy négyajtós nyitott Jeep szolgált pápamobilként.
Az észak-amerikai látogatásra szánt Jeep pontos konfigurációja még nem ismert, viszont a dél-amerikai változaton jól látszik, hogy ugyan magasított szélvédővel és kapaszkodókkal látták el, de oldalról teljesen nyitott volt. A pápa azt mondta, hogy nem szereti a teljesen zárt pápamobilt; ő inkább olyanfajta ember, akit nem zavar, ha a szél belekap a ruhájába.

úton a Pápa

Otthon, a Vatikánban Ferenc tavasszal átnyergelt egy teljesen nyitott Hyundai Santa Fe modellre. Amíg II. János Pál G-osztályú Mercedesből kialakított felvonuló autót használt, XVI. Benedek már Mercedes M-Classal járt. Hírek szerint a mintegy 350 angol fontot érő újabbik, a 2013-as ML 430 modell golyóálló fülkéjének saját oxigénellátása van, a meghajtásról pedig egy V-nyolcas benzinmotor gondoskodik.
Ferenc azonban láthatóan szereti, ha még plexifal sincs közte és a hívők között, és mindvégig kiállt amellett, hogy nem kíván golyóálló autóban utazni. A dél-amerikai utazása során egy Toyota Land Cruisert is használt, ám az Egyesült Államokban mégis a Jeep tűnik kézenfekvőnek, ha már a puritánságáról híres pápa nem kardoskodott a Mustang vagy a Corvette mellett. (Nem is beszélve a Dodge Challengerről.)

Archívum