Spórolós bálna – Skoda Greenline

Demeter Kálmán

A Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) mutatkozik be szeptember 17-én az új Skoda Superb GreenLine 1.6 TDI, amely egyetlen tank üzemanyaggal több mint 1780 kilométert képes megtenni. Ilyen kicsi dízelmotor még nem szerepelt a modellpalettán.

Skoda Superb Greenline

A Skoda Superb Greenline megjelenésével már 33 Skoda modell kilométerenkénti szén-dioxid kibocsátása alacsonyabb 100 grammnál. De tegyük a szívünkre a kezünket, az autósokat még mindig jobban érdekli a saját zsebük, mint a légkör, vagy a felmelegedés tempója. Így lásuk csak, azt a kirívóan alacsony fogyasztást, hiszen mégis egy kisebb bálnányi, 484 centiméter hosszú és 182 széles és alsó hangon másfél tonnás autóról beszélünk.
A Skoda Superb GreenLine modell 117 lóerős (88 kW) 1.6 TDI motorjához hatfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik. Csakúgy, mint a többi hagyományos Skoda Superb modellnél, az 1.6 TDI változatnál is a széria felszereltséghez tartozik az automatikus motorleállítás és -indítás (Start-Stop rendszer), illetve a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszere. Az új Skoda Superb GreenLine sorozat további különlegessége, hogy hosszabb áttételezésű hatfokozatú kézi váltót kapott, de a mérnökök aerodinamikai szempontból is finomhangolták az új Skoda Superb GreenLine karosszériáját és alvázát.
A futóművet ugyanis 15 milliméterrel lejjebb ültették, amellett a limuzin kivitelnél a csomagtér ajtóra, míg a kombi kivitelnél a tetőre légterelő került, amely a többi módosítással együtt a légellenállási értékek jelentős javulását és a légellenállási együttható csökkenését eredményezte. Így a Skoda Superb GreenLine 0,263, a kombi kivitel pedig 0,275 értéket teljesít. Mindezek révén a kocsi 66 literes tankjával 1780 kilométert is megtehet, ami 3,7 literes átlagfogyasztásnak felel meg száz kilométeren.

Archívum