US Army - Üzemanyagcellás Chevrolet pickup teszt

Demeter Kálmán

Úgy látszik, nemcsak a Toyota veszi komolyan a hidrogént, mint a jövő üzemanyagát. A General Motors és az amerikai hadsereg egyesítette erőit, hogy a legextrémebb katonai körülmények között teszteljék a hidrogén üzemanyagcella technológiát.

Chevrolet Colorado terepen

Egy hidrogéncellás Chevrolet Colorado pickup 12 hónapos tesztjére készül az amerikai hadsereg, ami olyan komolyan érdeklődik a technológia iránt, hogy már évtizedek óta támogatja a NASA ezirányú kutatómunkáját. Igaz, a General Motors sem ma kezdte az ismerkedést az energiacellával: a 2007-bem indított Project Driveaway program során több mint ötezren használhatták azt a 119 üzemanyagcellával ellátott Chevrolet Equinoxból álló flottát, amely összesen közel ötmillió kilométert tett meg a fejlesztő mérnökök okulására.
Amint a Tank Automotive Research, Development and Engineering Center (TARDEC) közölte, a most induló 12 hónapos tartós teszt főként a meghajtásra és az energiaellátásra irányul, hiszen az energiacella által hajtott elektromotorok a teljes fordulatszám tartományban nyújtják a maximális forgatónyomatékot, nincs motorzaj, a hidrogéntankolás pedig csupán néhány percig tart és ez igen hasznossá tenné az ilyen járműveket például felderítés közben – mondta Paul Rogers, a TARDEC igazgatója.
Nem is csoda, ha a tervek szerint a Chevrolet Colorado HCV-t a legextrémebb próbáknak fogják alávetni. Mindebből persze nem csak a haderő profitálhat, hiszen a legtöbb katonai fejlesztés előbb-utóbb a civil szférában is megjelenik, tehát a GM és a TARDEC együttműködése talán felgyorsítja az üzemanyagcellás technológia elterjedését. Ki tudja, talán rövidesen az Opelekbe is tankolhatunk hidrogént.

Archívum