La bella macchina italiana

Demeter Kálmán

Ha a napokban Brüsszelben járnak, a világért se hagyják ki az Autoworld múzeum január végéig nyitva tartó időszaki kiállítását, ami az olasz autótervezőknek tiszteleg.

1974-es Lamborghini Countach Lamborghini Countach 1974-ből

A kiállítás címe, Italian car passion az olasz stílus iránt szenvedélyesen elkötelezetteket hívja, mindazokat, akik az ötvenes-nyolcvanas évek termékeit nem pusztán közlekedési eszközöknek, hanem műalkotásoknak tartják. Ezek az évtizedek voltak a La bella macchina italiana – a gyönyörű olasz autó évtizedei

Lamborghini Miura SV Bertone
Lamborghini Miura SV Bertone ruhájában

Különösen az 50-es és 60-as évek olasz autói írták be magukat az iparág aranykönyvébe, olyan nevekkel, mint az Alfa Romeo, a Fiat, a Lancia, a Ferrari, Maserati és a Lamborghini. A konstruktőrök feszegették találékonyságuk határait, hogy még nagyobb teljesítményű és még szebb autókat készítsenek. A tervezők és karosszéria-építők, mint a Pininfarina, a Bertone, Gandini, Giugiaro, Zagato, Spada, Superleggera mindenhonnan kaptak megrendeléseket. Szignójuk világszerte egyet jelentett az eredetiség és a lendület garanciájával. A mai napig minden érző szívű embert rabul ejtenek a "Made in Italy" sportkocsik, amelyek a szenvedély, az elegancia, a dolce vita, az életöröm szinonimájává váltak.

Alfa Romeo Disco Volante
Az 1952-es Alfa Romeo Disco Volante adta az ihletet a Jaguar E tervezőjének

A kiállításon olyan ritkaság is látható, mint a Superleggera által tervezett 1952-es Alfa Romeo Disco Volante Concept és annak 2012-es utódja, valamint a Lamborghini Miura SV, a Maserati Ghibli, vagy a Lamborghini Countach 1974-ből, amelynek négyliteres V12-es motorja 375 lóerővel bombázta az aszfaltot és egészen 309 kilométeres sebességig gyorsította az autót.
De azért láthatók a hagyományok útján járó mai modellek is, mint például a Lamborghini Veneno és a LaFerrari.

Lamborghinik sorakoznak
Az a piros kocsi a Lamborghini Veneno

Ferrari részleg
A Ferrari szekció

Archívum