Schiller blog

Az új ŠKODA Superb – egy új korszak kezdete

2015.02.23.

4 perc

A név kötelez: egy ŠKODA Superb csakis különleges lehet. E mottó szellemében fejlesztették a ŠKODA dizájnerei és konstruktőrei a formavilágában és technikájában egyaránt új szintre a ŠKODA Superbet. Az új Superb nevet még egy ŠKODA modellnek is ki kell érdemelnie. Még sohasem övezték ekkora elvárások egy ŠKODA formavilágát, még sohasem került bele ennyi új technika és új Simply Clever megoldás és még sohasem kínáltak a ŠKODA mérnökei ilyen tágas helyet a vezető, az utasok és csomagjaik számára.


A ŠKODA modelljei mindig elsősorban kiemelkedő funkcionalitásukkal és megbízhatóságukkal, illetve kedvező ár-érték arányukkal hódítottak. Az új Superb modellel a ŠKODA most modern, kifejező és érzelemben gazdag formavilággal emeli ki ezen erényeit. Az új Skoda Superb formai nyelvezetét egyéni, dinamikus elegancia, kiegyensúlyozott arányok és a VisionC tanulmány immár sorozatgyártásban is megjelenő markáns stílusjegyei jellemzik.

Az új Skoda Superb fellépése erőteljes, egyedi és intenzív érzelmeket kelt. Tengelytávja 80 milliméterrel hosszabb , miközben karosszériája első túlnyúlása 61 milliméterrel rövidült. „Az új Superb megjelenését elejétől egészen a faráig, nagyméretű kerekeitől lágyan ereszkedő tetőívéig letisztult geometriai formák, markánsan körvonalazott felületek, precízen formált alakzatok és elegáns vonalvezetés jellemzi. ” – fejtette ki Jozef Kaban , a ŠKODA vezető formatervezője.

Eleje első pillantásra erőt és magabiztosságot sugároz. Széles hűtőrácsa, ugyancsak szélesen húzódó, határozott metszésű fényszórói és az egyértelműen tagolt, mélyre húzott lökhárító révén vizuálisan még szélesebbnek hat.

Oldalról nézve az autót, az élesen kiemelt, magasan futó tornádóvonal vizuálisan megnyújtja az autót, miközben további fénytörési élekkel látványos fény-árnyék játékot űz. A karcsú oszlopok, az oldalablakok precíz és határozott rajzolata, valamint a hátsó szélvédőhöz elegánsan csatlakozó, lágyan ereszkedő tetővonal már-már kupékat idéző összhatást kölcsönöz a modell számára.

A Skoda Superb legfőbb erényei között szerepel a tágas térkínálata, amely elődjéhez képest is bővült. Ennek hátterében elsősorban a Volkswagen Csoport moduláris MQB platformjának alkalmazása áll, amely hosszabb tengelytávot, szélesebb nyomtávot és ezzel optimális belső méreteket tesz lehetővé. Az eredmény egyértelműen nagyobb hely elöl és hátul egyaránt. Valóságos fejedelmi kényelem várja a hátul utazókat: a térdmagasságban mért 157 milliméteres lábtér közel kétszerese a Superbet követő versenytársáéhoz képest. Ugyancsak a szegmens legjobbja a 625 literes csomagtér, amely 30 literrel múlja felül a Skoda Superb második generációjáét.

Az új Skoda Superb számos új kényelmi megoldást is kínál: új fejlesztésű klímaberendezések – köztük a háromzónás csúcsváltozat-, állóhelyzeti fűtés, ülésfűtés elöl és hátul, elektromos kézifékkar, valamint az elektromos csomagtérajtó, amely virtuális pedállal is kiegészíthető. Ekkor a hátsó lökhárító alatti megfelelő lábmozdulat hatására automatikusan tárul fel a csomagtér.

A harmadik generációs Superb Infotainment rendszerei is számos újdonságot tartogatnak. Négy, teljesen új fejlesztésű rendszer áll rendelkezésre amelyek jóval gyorsabbak, mint elődeik és nagyfelbontású érintőképernyőkkel rendelkeznek. A Columbus csúcsmodell nagy sebességű internet-kapcsolattal is rendelhető.

Az új ŠKODA Media Command App segítségével első alkalommal kezelhető az autó infotainment rendszere a hátsó ülésről is. A ŠKODA új alkalmazása és a Columbus rendszerbe integrált Wi-Fi Hotspot révén táblagépeikkel már a hátul utazók is hozzáférhetnek egyes funkciókhoz.
Az ŠKODA Superb minden idők legpraktikusabb ŠKODA modellje, amelyben összesen 29 Simply Clever megoldás található. Újdonság a ŠKODA palettáján a mechanikusan behajtható vonóhorog, a táblagép tartó hátul, a Jumbo Boxban kialakított tablet tartó rekesz, a hátsó USB és 230 voltos csatlakozó vagy a 0,5 literes palackok egykezes nyitója.

Az új Skoda Superb motorválasztékában 5 benzin- és 3 dízelmotor szerepel, amelyek már alapkivitelben tartalmazzák a Start-Stop rendszert és a fékenergia-visszanyerő funkciót. A palettán szerepelnek DSG automata váltóval szerelt és összkerék-meghajtású, 4×4 motorok is.
Az új Superb magas biztonsági színvonalat képvisel. Már alapkivitelben tartalmazza az ESP-t, a városi vészfék-funkcióval kiegészített Front Assist rendszert, 7 légzsákot és az elektronikus gumiabroncs-nyomásellenőrző rendszert.

Mindemellé extrafelszereltségként számos innovatív vezetői segédrendszer választható. Az adaptív tempomat a megadott sebesség mellett a biztonságos követési távolságra is figyel. Újdonság a holttér-figyelő rendszer, amely a visszapillantó tükrök holtterében érkező járművekre figyelmeztetve segíti a biztonságos sávváltást. A már ismert fáradságérzékelő rendszeren kívül megtalálható a kínálatban többek között a közlekedési táblákat felismerő rendszer, a sávtartó asszisztens és a Light Assist is.