Schiller blog

Bemutatkozik az új ŠKODA Fabia R5

2015.02.23.

2 perc

A ŠKODA jövőbeli rallyautója világszerte felvillanyozta a közösségi média táborát, rekordszámot értek el a Fabia R5 videó- és fotó-posztjai a Facebookon, a YouTube-on és a Twitteren. A Mladá Boleslavban kifejlesztett csúcstechnikájú versenyautó koncepciómodelljét november 29. és december 7. között mutatják be a nyilvánosságnak az Essen Motor Show alkalmával.


A ŠKODA október közepe óta publikálja az új Skoda Fabia R5 első fotóit és videóit a közösségi médiában. Lenyűgöző a felhasználók reakciója: az új rallyautóról mindjárt három poszt is az élen áll a ŠKODA Motorsport Facebook-oldalának legnagyobb aktivitású bejegyzései között. Globális viszonylatban eddig csaknem másfél millióan nézték meg a Fabia R5 filmjét.

„Óriási érdeklődést kelt a ŠKODA Fabia R5.”- mondja Stefan Büscher, a ŠKODA AUTO marketingvezetője, majd így folytatja: „A ŠKODA új versenyautója nemcsak a rallyrajongók között beszédtéma, hanem szélesebb körben is rokonszenvet ébreszt a márka iránt.”

Különösen kedvelt egy látványos rövidfilm, mélygarázsban készült látványos felvételekkel, és utalással a Fabia R5 koncepcióautó premierjére az Essen Motor Showkiállításon. Az autó pilótája a filmben a rallybajnok Jan Kopecký (CZ), aki az Európa-bajnok Esapekka Lappi (FIN), a rutinos rally-öregróka „Fast” jelzőt viselő Freddy Loix (B) és a többszörös osztrák bajnok Raimund Baumschlager társaságában a tesztcsapathoz tartozik.
„A ŠKODA Fabia R5 tanulmány műszaki alapjául az új ŠKODA Fabia szolgál, amelynek stílusát ferdehátú és Combi változatában minden eddiginél intenzívebb érzelmek jellemzik” – mondta Dr. Frank Welsch, a ŠKODA igazgatótanácsának műszaki fejlesztés területéért felelős tagja. Az ügyfélcsapatok máris óriási érdeklődéssel várják az új ŠKODA Fabia R5 megjelenését. Nem csoda, hiszen elődje, a ŠKODA Fabia Super 2000, már-már „garancia” volt a bajnoki címekre. – folytatta Welsch.

„Jól tartjuk az időtervet a nagy kihívást jelentő, 2014. januárjában indított R5-projekttel. A cél továbbra is a homologizáció, legkésőbb 2015. közepéig”- közölte a ŠKODA Motorsport igazgatója, Michal Hrabánek. Aztán jöhet a Skoda Fabia R5 első rally-versenye. A sportos küllem alatt rengeteg csúcstechnika rejlik az új Skoda Fabia R5-ben. A FIA szabályzatának megfelelően 1.6 literes turbómotor hajtja, ami jelentős változás a Fabia Super 2000 kétliteres, benzines szívómotorjához képest. További részletek az ötfokozatú szekvenciális sebességváltó és a McPherson hátsó felfüggesztés. Az autó súlya, a szabályzatnak megfelelően minimum 1230 kilogramm.