ŠKODA FAVORIT: harminc éve lépett a siker útjára

2017.09.27.

8 perc

Harminc évvel ezelőtt egy új korszak kapuján lépett be a ŠKODA a modern, ferde hátú FAVORIT bemutatásával. Az 1987. szeptember 16-án, a brnói Nemzetközi Gépipari Vásáron tartott premier fordulópont volt a nagy hagyományokkal rendelkező cseh vállalat számára. Korszerű formatervével és orrmotor-fronthajtás kombinációjával a ŠKODA FAVORIT a kategóriájában felvette a versenyt nyugati vetélytársaival. Az agilis, kompakt modell a raliversenyeken is remekelt.

Skoda Favorit
Skoda Favorit


„A FAVORIT jelölte a ŠKODA dinamikus fejlődésének kezdetét, amely a mai napig is tart” – mondja a ŠKODA vezérigazgatója, Bernhard Maier. „Bár a körülményeket mindennek nevezhetnénk, csak kedvezőnek nem, szenvedélyes és lelkes mérnökök egy csoportja olyan járművet alkotott, amely azonnal versenyképes lett a nyugati piacon. A FAVORIT progresszív koncepciója, valamint a fejlesztők szakértelme és tapasztalata mind döntő tényező volt, amik miatt a Volkswagen-csoport érdeklődni kezdett Csehszlovákiában a ŠKODA márka iránt az 1989-es bársonyos forradalom után” – teszi hozzá.

A modern, orrmotoros és elsőkerékhajtású személyautó projektje a csehszlovák kormány 1982. decemberi döntése nyomán született. A megvalósításra kivételesen szűk határidőket szabtak meg: a fejlesztési fázisra mindössze két és fél évet adtak (1985 júniusáig) a gyártást pedig öt éven belül kellett elkezdeni. A csapat vezetője, a tapasztalt mérnök Petr Hrdlička magasan képzett és motivált dolgozókat vett maga köré, akik mély személyes meggyőződéssel láttak munkához. Legalább nem kellett mindent az alapoktól kezdeniük, miután a mérnökök korábban már foglalkoztak egy ilyen koncepcióval, és kifejlesztették az elsőkerékhajtású ŠKODA 780 prototípusát.

Modern technológia látványos külsővel: Bertone dizájn

A dizájn fontos szerepet játszott az új autó kedvező fogadtatásában. Az 1980-as évek eleji trendet követve a ŠKODA úgy döntött, egy olasz dizájnert bíz meg az új kompakt jármű formatervezésével. A Stile Bertone torinói stúdiót választották a ferde hátú, a kombi, a szedán és a kupé karosszéria-változatok, valamint többféle belső kialakítás kidolgozására. Emellett a dizájnstúdiót összesen 19 különféle formatervű prototípus építésére is felkérték. A ŠKODA főhadiszállásáról, Mladá Boleslavból egy külön csapat felelt azért, hogy a dizájn a sorozatgyártásban is megvalósítható legyen. A cseh mérnökök ezen a területen is nagyfokú kreativitásról és szakértelemről tettek tanúbizonyságot: a hátsókerékhajtású ŠKODA 120 modellel összevetve sikerült 405-ről 227-re csökkenteni a préselt alkatrészek számát. Továbbá, a 35 mm-rel rövidebb FAVORIT belső tere 85 mm-rel hosszabb lett, és a csomagtartó űrtartalma is meghaladta az elődjéét. A ŠKODA FAVORIT teljes értékű családi autó lett, és kiváló alapot nyújtott az utána következő kombi változat, a ŠKODA FORMAN fejlesztéséhez.

Sokrétű nemzetközi együttműködés

A ŠKODA team szoros együttműködésben dolgozott a prágai Motoros Járművek Intézetével (ÚVMV), ahol többek között szimulált próbaüzemeket is végeztek, amelyek összesen heti 100 ezer kilométer tesztvezetésnek feleltek meg. Később a prototípusokat valódi utakon is tesztelték, és több mint negyedmillió kilométert tettek meg velük. Közúti tesztekre az Alpokban és az olasz Riviéra szívében is sor került. A fékek hatékonyságát és megbízhatóságát Ausztriában a Grossglockner alpesi panorámaúton és a Turracher Höhe magashegyi útjain tették próbára. A fejlesztési fázis során a ŠKODA mérnökei több külsős specialistával dolgoztak együtt. A Porsche szakértői például a motorfelfüggesztés és az első futómű geometriájának kidolgozásában, valamint a belső zajszint csökkentésében működtek közre. A ŠKODA FAVORIT fejlesztésének végső fázisában többek között menetdinamikai teszteket végeztek a Porsche tesztpályáján Weissach-ban.

Az új modell „szíve” is jelentős figyelmet kapott. A már bizonyított négyhengeres OHV erőforrás került a FAVORIT orrába, 1289 köbcentiméteres hengerűrtartalommal, 43 kW (58 LE) vagy 46 kW (63 LE) teljesítménnyel. Eredetileg porlasztóval, 1993-tól pedig üzemanyag-befecskendezővel látták el. A ŠKODA az európai piacok magas igényeit is kielégítette a megbízhatóság és az új emissziós előírások terén; ehhez különösen ellenálló anyagból készültek a szelepülések, a dugattyúk acélmagot kaptak, kiváló minőségű hengerhüvelyeket, masszívabb hengereket és forgattyúsházat alkalmaztak, a motort edzett főtengellyel szerelték és számos további ponton optimalizálták.

A nevezetes premier az 1987-es Nemzetközi Gépipari Vásáron Brnóban

A ŠKODA FAVORIT hivatalos világpremierjét 1987. szeptember 16-án ünnepelték Brnóban, ahol az Európa minden szegletéből érkező kíváncsi autósok és újságírók százezrei vették alaposan szemügyre az új modellt. Eredetileg korlátozott számú jármű készült Vrchlabíban típusjóváhagyásra. A teljes gyártást 1987 december elején indították el. 1988 augusztusától a FAVORIT sorozatot a cég központjában, Mladá Boleslavban is gyártani kezdték. Az első FAVORIT 136 L (de Luxe) típusú autókat 1988 negyedik negyedévében szállították ki a kereskedésekbe, ahol az induló áruk 84 600 csehszlovák korona volt.

A modernizált FAVORIT: folyamatos fejlesztések

Az 1989 novemberi „bársonyos forradalom” és a rendszer piacgazdaságra alakulása után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy csak egy erős külföldi partner biztosíthatja a ŠKODA hosszú távú versenyképességét. Miután intenzív tárgyalásokat folytattak több érdeklődő féllel, a ŠKODA a Volkswagen-csoport tagja lett 1991 tavaszán. A ŠKODA FAVORIT, az egykori keleti blokkban gyártott maroknyi modern konstrukciójú személyautó egyike a társulás után is kiváló alapnak bizonyult. Ekkortól a modellt továbbfejlesztették, úgy a technológia, mint a megjelenés és a minőség terén. Az első ráncfelvarráson átesett autó 1991-ben gördült le a gyártósorról, ezen az aszimmetrikusan elhelyezett emblémát a hűtőrács közepére helyezték. Az 1993 januári jelentős továbbfejlesztésre sok autóvezető a hatásos reklámkampány miatt emlékezhet: a ŠKODA 548 zászlót erősített a FAVORIT-ra – a kompakt autó minden egyes módosításához tartozott egy.

A sikeres módosításoknak köszönhetően a FAVORIT-széria képes volt tartani az ütemet a vásárlók növekvő igényeivel a biztonság, a komfort és a dizájn terén. Ez biztosította a típuscsalád folyamatos sikerét a nagy kihívást jelentő piacokon; Németországban 1990 és 1991 között szinte megduplázták az eladásokat. A ŠKODA FAVORIT és a FORMAN kombi változat eladásai további lendületet kaptak az olyan különleges kiadások bemutatásával, mint például a Sport Line, a Black Line, a Marathon és az Excellent. 1987 augusztusa és 1994 szeptembere között 783 168 darab ŠKODA FAVORIT készült el. A FORMAN kombival és a haszonjármű kivitelekkel -mint a PICK-UP – a ŠKODA összesen 1 077 126 darabot gyártott ebből a típusból, mielőtt a ŠKODA FELICIA és a FELICIA COMBI átvették tőle a stafétát.

Motorsport: ŠKODA FAVORIT a ralikon – siker a világkupában

Az új FAVORIT megjelenésével a ŠKODA 1989 végén beszállt a rali-világbajnokságba, ahol azonnal folytatta a Mladá Boleslav-i legendás hátsókerekesek sikereit. 1990-ben a ŠKODA FAVORIT a rali-világbajnokság, az Európai ralibajnokság és a Csehszlovák ralibajnokság több futamában is részt vett. A ŠKODA fokozatosan erősítette jelenlétét a motorsportban; 1994-ben a FAVORIT első alkalommal már a világkupa összes futamán rajthoz állt. A modell legnagyobb sikerét a világ leghíresebb raliversenyén, a Monte Carlo Ralin aratta. A tapasztalt Pavel Sibera/Petr Gross páros a FAVORIT 136L volánja mögött egymás után négyszer nyert a saját kategóriájában 1991 és 1994 között. 1994-ben a nagy hagyományokkal rendelkező márka a legnevezetesebb sikerét aratta: a 2 liternél kisebb lökettérfogatú, elsőkerékhajtású autók kategóriájában a ŠKODA FAVORIT megszerezte a bajnoki címet az FIA Világkupa Formula-2 versenysorozatában.

A ŠKODA AUTO a cég története szempontjából oly fontos típuscsalád évfordulóját egy különleges kiállítással ünnepli a Mladá Boleslav-i ŠKODA Múzeumban. Szeptember 18-tól számos különféle prototípus és dokumentum látható itt. Szeptember 26-án 17:30-tól egy kerekasztal beszélgetést tartanak, ahol a modell korai éveiben vezető szerepet játszó személyek mesélnek a változások 30 évvel ezelőtti izgalmas időszakáról. Megosztják emlékeiket, és egyedi bepillantást nyújtanak abba az időszakba, amikor a ŠKODA a modernkori sikertörténetének első fejezetét írta.