Mérföldkőhöz érkezett a ŠKODA AUTO – 20 millió legyártott gépkocsi

Kvasiny gyárában legördült a szerelőszalagról a ŠKODA AUTO húszmilliomodik gépkocsija. A jubileumi példány egy ŠKODA KAROQ. A gyártás jelentős mérföldköve egyértelműen igazolja a ŠKODA AUTO modelloffenzívájának sikerét. A vállalat különösen a Volkswagen-csoport 1991-es belépése óta produkált példaszerű fejlődést.

"Húszmilliomodik legyártott gépkocsink különleges mérföldkő a vállalat történetében" - hangsúlyozta Bernhard Maier, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának elnöke. "Az idén ismét gyártási és értékesítési rekordot készülünk felállítani, s e fejlődést szeretnénk folytatni az elkövetkező évek során is. Mindennek alapjául 'Stratégia 2025' programunk szolgál, amely hosszú távon fenntartható módon hivatott felkészíteni a ŠKODA AUTO szervezetét a társadalom és az autóipar változásaira" - folytatta Maier.

"Húszmillió okunk van a büszkeségre" - jelentette ki Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja." Ez a jubileum csehországi és nemzetközi termelési helyszíneink teljesítőképességét, illetve csapatunk szakértelmét igazolja."

A ŠKODA AUTO a világ egyik legrégebbi ma is termelő autógyártója. A vállalat még 1905-ben kezdte meg Mladá Boleslavban autógyártói tevékenységét, mégpedig az alapítói, Laurin és Klement által kifejlesztett Voiturette A modellel. A ŠKODA AUTO azóta 20 millió gépkocsit gyártott csehországi és nemzetközi gyáraiban. Akkoriban az egyéni mobilitás éppúgy fordulópont előtt állt, mint napjainkban. A huszadik század elején indult az automobil diadalmenete az egyéni közlekedés más módjaival szemben, nem sokkal később pedig beköszöntött a tömeges motorizáció korszaka. Az autóipar napjainkban is mélyreható változások előtt áll, amelyet elsősorban az elektromos mobilitás, az automatizált vezetés és a connectivity témakörei határoznak meg.

"Stratégia 2025" programjával a nagy hagyományokra visszatekintő cseh márka kiválóan felkészült e kihívásokra. A ŠKODA AUTO ennek megfelelően következetesen folytatja modellpalettája elektromossá alakítását, s 2025-re már összesen öt tisztán elektromos hajtásrendszerű modellt kínál különböző piaci szegmensekben. ŠKODA VISION E tanulmányával a gyártó az elektromos és önállóan közlekedő járművekről szóló vízióját mutatta be a Frankfurti Autószalonon (IAA).

Ismét felemelkedő volumenmárka

Különösen a Volkswagen-csoport 26 évvel ezelőtti belépése óta büszkélkedhet a ŠKODA példa nélkül álló fejlődéssel, amely időszak során - jelenleg immár hét modellsorozat összesen több mint 40 tagjával kínálatában - különösen gyorsan vált ismét nemzetközileg is sikeres volumenmárkává.

Növekedési pályáján haladva a ŠKODA AUTO immár jelentős teljesítményű, nemzetközi szintű termelési hálózatra támaszkodhat. A ŠKODA gépkocsik jelenleg nyolc ország összesen tizenöt termelési helyszínén készülnek. A cseh gyártó az elmúlt évek során egyre tovább bővítette termelési kapacitását, 1991 óta egyedül Csehországban több mint 300 milliárd cseh korona értékben invesztált gyártási folyamataiba és üzemeibe.

A ŠKODA AUTO 2014-ben gyártott először több mint egymillió gépkocsit egy naptári év alatt, 2016 decemberében pedig székhelyén, Mladá Boleslavban a gazdag hagyományokkal rendelkező cseh márka 19 milliomodik autója is legördült a szerelőszalagról.

A ŠKODA AUTO az elkövetkező években is tovább kíván haladni növekedési pályáján. Növekedési stratégiájának aktuális motorja tavaly bejelentett SUV-offenzívája. A modellpaletta legújabb tagja a ŠKODA KAROQ, amely mércéül szolgálhat a dinamikusan bővülő SUV-szegmensben, és amelynek előértékesítése szeptemberben kezdetét vette. A ŠKODA SUV-családjának tagja továbbá a ŠKODA KODIAQ, amely idén februárban érkezett a piacra.

A ŠKODA AUTO* termelésének főbb mérföldkövei:

 • 1991. 5 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2006. július 13. 10 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2009. április 8. 12 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2011. október 12. 10 millió ŠKODA gépkocsi a Mladá Boleslav-i gyárból
 • 2012. január 30. 14 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2013. február 5. 15 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2013. július 9. egymillió ŠKODA gépkocsi Kínában 2007 óta
 • 2013. augusztus 26. 4 millió ŠKODA OCTAVIA
 • 2014. március 19. 11 millió ŠKODA gépkocsi a Mladá Boleslav-i gyárból
 • 2014. december 10. elkészül az egymilliomodik 2014-es autó, amellyel első ízben éri el a ŠKODA AUTO éves termelése az egymillió darabot
 • 2015. november 24. 12 millió ŠKODA gépkocsi a Mladá Boleslav-i gyárból
 • 2016. január 19. 18 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2016. december 19. 19 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta
 • 2017. szeptember 26. 20 millió ŠKODA gépkocsi 1905 óta

* A termelési adatok az L&K gépkocsikat is tartalmazzák