Az egyedi rendszám remek lehetőség a személyiséged kifejezésére.

Egyedi rendszám: szabályok, igénylés és árak Magyarországon

2023.07.12.

3 perc

Az egyedi rendszámok és egyéni rendszámok remek lehetőséget biztosítanak személyiséged kifejezésére, ha villogósabb alkat vagy. Mit érdemes tudnod az egyéni és egyedi rendszámokról? Mi a különbség, és mennyibe kerülnek? Cikkünkből minden kiderül!

Új rendszámok 2022 júliusától

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022 július elsejétől megváltoztatta az új rendszámok formátumát. Míg az utakon még bőven a három betű + három szám kombináció (AAA-123)  a gyakrabb, az új, négy betű + három szám verzió (AA BB 123) is egyre gyakrabban jön szembe. Ezzel egyidejűleg az egyedi rendszámokat is átvariálták.

Egyéni rendszámok és egyedi rendszámok

Kezdjük is azzal, mi is az az egyéni és egyedi rendszám.

Egyénileg kiválasztott rendszámok

A négy betű + három szám kombinációk olyan, egyénileg kiválasztott rendszámok, amelyek akár maguktól is szóba jöhetnének.  Viszont – a jogszabály esetlensége miatt – az első két betűnek vagy két magánhangzónak, vagy két mássalhangzónak kell lennie. Aki tehát a KATA16 kombinációt nézte ki magának, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mert az már egyedi rendszám lesz.

Egyedileg előállított rendszámok

Az egyedileg előállított rendszámoknál már nincsen ilyen korlátozás. Természetesen közerkölcsbe ezek sem ütközhetnek, de a formátumban már szabadon választhat az ember. Már ha hajlandó jóval többet fizetni ezért a kiváltságért.

A 2022-es módosítás előtt kétféle egyedi rendszám kialakítására volt lehetőség:

  • Négy betű + két szám, pl. FERI01
  • Öt betű + egy szám, pl. PETRA6

2022 július elsejétől immár négy opció van egyedi rendszámra:

  • Három betű + négy szám, pl. ARC0717
  • Négy betű + három szám, pl. BBKA313
  • Öt betű + két szám, pl. PECAS19
  • Hat betű + egy szám: DANIKA1

Az egyéni és egyedi rendszám ára

Az egyénileg kiválasztott rendszám ára 112 450 Ft, amely immár 2009 óta állandó. Ezzel szemben az egyénileg előállított rendszámokért már 435 000 Ft-ot ki kell pengetnünk a kormányhivatalban.

Az egyedi rendszám ára 112 450 vagy 435 000 Ft.
Az egyedi rendszám ára 112 450 vagy 435 000 Ft.

Egyedi rendszám igénylése

Hogy néz ki az egyéni és egyedi rendszám igénylése? Egyedi rendszám igényléséhez be kell mennünk egy kormányablakba néhány dokumentummal:

  • Személyi azonosító okmányok
  • Előző rendszámtábla és forgalmi engedély

Befizetjük az illetéket, majd egy bizottság megvizsgálja a kérelmet. Nem érdemes brahiból megpróbálni nem szalonképes verziókat, mert ha elutasítja a bizottság, a kifizetett nem kis összeg megy a levesbe.

A rendszám igénylése zöld lámpa esetén 6-10 nap alatt átfut. Vagy a kormányhivatal értesít minket, vagy nekünk kell rákérdezni, elkészült-e az új rendszám. Mindenesetre ha elkészült, a személyes iratainkkal bemegyünk, bemutatjuk az illeték befizetését igazoló igazolást, lerakjuk a régi rendszámtáblákat, kifizetünk 6000 Ft-ot az új forgalmiért, és át is vehetjük az új rendszámtáblákat.

Már csak az van hátra, hogy eltávolítsuk a régi azonosító matricánkat, és felhelyezzük az újat. Ezt érdemes még elindulás előtt, ha nem akarjuk, hogy elkapjanak a rendőrök hazaúton.

Pár jó tanács

Az egyéni és egyedi rendszám kétségkívül jó móka tud lenni. Azonban kicsit olyan, mint a tetoválás, tehát ideális esetben nem egy hétre készül, hanem hosszú évekre. Érdemes tehát átgondolni, hogy vajon pár év múlva – akár már családapaként – is szívesen állunk-e be vele az általános iskola elé vagy a munkahelyünkre a PITYU99 rendszámú négykerekűvel. Ha a kérdésre igen a válasz, akkor persze semmi gond, de ha bizonytalanok vagyunk, lehet, érdemes még aludni rá párat.

Kérdéseid vannak új autó vagy használt autó vásárlásával kapcsolatban? Keress minket nyugodtan!