Az autoklíma tisztítás rendszeres elvégzése fontos.

Ózonos autóklíma tisztítás vagy autóklíma tisztítás házilag?

2021.07.26.

8 perc

Az autóklíma tisztítást nem érdemes elhanyagolni, ha tiszta levegőt és hatékonyan működő klímát szeretnél az autóban. Bár házilag is lehet kísérletezni vele, az ózonos autóklíma tisztítás hatásfokát otthon aligha lehet utolérni. Az ózon további előnye, hogy az esetleges vegyszermaradványok sem okozhatnak gondot.

Miért fontos az autóklíma tisztítása?

Egy saját autó nemcsak az önfeledt vezetési élményről és a kényelemről szól. Bizonyos esetekben kötelezettségeink is vannak, amiket saját érdekünkben ildomos elvégezni. Ilyen például az autó klímájának tisztítása is, melynek egészségügyi vonzata is lehet.

Cikkünkben bemutatjuk, az autó légkondi tisztítás fajtáit és műhelytitkait.

Az autóklíma használatáról röviden

Ha az autó klímájáról beszélünk, sokan kizárólag a hűtés funkciójára asszociálnak. Pedig a klíma nem kizárólag ezt a feladatot látja el az autóban. A közvéleményben pedig további hibás állítások is felmerülnek a klímával kapcsolatban.

Például, hogy a klímaberendezés tisztán tartja az utastér levegőjét, megtisztítva a pollenektől és portól. Ez az állítás nem pontos, ugyanis az utastérszűrő gondoskodik az utastér tisztántartásáról.

A másik gyakori tévhit a párásodásra vezethető vissza. A belső levegő keringetés zárja el a kinti levegő útját, közvetlenül a klímának ehhez nincs köze. A klímaberendezés attól függetlenül működik, hogy a belső levegő keringetés ki vagy be van kapcsolva. Inkább fordítva szokott lenni: hogy a belső levegő keringetés bekapcsolásakor a klíma is bekapcsolódik (ha ki volt kapcsolva), ennek oka, hogy így nem párásodik a szélvédő – így fenntarthatóak a jó látási viszonyok.

Joggal adódik azonban a kérdés, hogy télen milyen feladatot lát el a klíma? Nos, a fentebb már említett párásodással szemben például remek fegyver. Amikor téli reggeleken beülsz az autóba, a lélegzeted pára formájában néhány másodperc alatt lecsapódik a szélvédő belső falára. Ilyenkor a fűtés bekapcsolása, valamint a kinti levegő beengedése is jó ötlet, de ha klímával rásegítesz a folyamatra, a párátlanítás sokkal gyorsabb lesz.

A bekapcsolt légkondicionáló ugyanis kiszűri a levegő nedvességtartalmát, ezzel megelőzve a lecsapódó pára okozta problémákat. Ez az esős, párás időben is tökéletesen működik. Télen ráadásul a fagytalanításban is rendkívül előnyös a klímaberendezés.

Az is tény, hogy a kipufogógáz nem tesz jót a tüdőnek, de tudni érdemes, hogy a légkondícionáló közvetlenül nem tisztítja az utastér levegőjét, ezt a feladatot egy szűrő látja el, ami a rendszer része, de lényegében független a klímaberendezéstől. Ha ezt a szűrőt kiszerelnénk, a klíma akkor is hideget fújna. Bár ezt a funkciót alapvetően a belső levegőkeringetés is elvégzi, mégsem annyira hatékony, mint a klíma, mivel ettől idővel párásodni kezdenek majd az ablakok. A klíma bekapcsolása azonban megoldja ezt a problémát is.

Az autóklíma tisztítás jelentősége: miért van rá szükség?

Az autó klíma tisztítás a jó levegő záloga.
Az autó klíma tisztítás a jó levegő záloga.

A klímatisztítás jelentőségét az adja, hogy a berendezésen áthaladó levegő közvetlenül a tüdőnkbe kerül. Ha pedig az autóklíma nem elég tiszta, a rajta áthaladó levegő sem lesz az.

Mint minden használati tárgy, az autóklíma belseje sem mentes a fokozatosan lerakódó portól. A levegőből kiszűrt szennyeződések és egyéb lerakódások egy idő után a különféle baktériumok és gombák számára is jó táptalajt jelentenek. Ezek pedig komoly betegségeket okozhatnak, például megfázást, aszmát, túlérzékenységi tüdőgyulladást, különböző allergiákat és így tovább.

Az ózonos autó klíma tisztítás Budapest körzetében a Schillernél a legelőnyösebb.
Az ózonos autó klíma tisztítás Budapest körzetében a Schillernél a legelőnyösebb.

Amikor az autóklímából már kellemetlen szag árad, az a legutolsó figyelmeztetés, hogy szükséges az autóklíma tisztítása. A legjobb azonban, ha ezt nem várod meg, hanem évente legalább egyszer gondoskodsz az autóklíma fertőtlenítés elvégzéséről.

Autóklíma tisztítás házilag klímatisztító spray (klímatisztító hab) használatával

Biztosan te is feltetted már magadban a kérdést, hogy az autóklíma tisztítás otthon is elvégezhető-e? Az eddigiek alapján azt mondhatjuk, hogy olyan megoldást, ami garantáltan megszünteti az összes szennyeződést és kórokozót, otthoni körülmények között lehetetlen kivitelezni.

Ha mégis megpróbálkozol az autóklíma tisztítással otthon, az egyik opció, hogy beszerzel egy flakon tisztítóhabot. A klímatisztító spray használata két részletben történik. A flakon tartalmának egyik felét a légbeszívó részbe, a másikat pedig a járműben található szellőzőnyílásokba kell befújni. Ezt követően tekerd fel az ablakokat, csukd be az összes ajtót, és 15-20 percig hagyd, hogy hasson a klímatisztító hab. Ha végeztél, nyisd ki az ajtókat, indítsd be a motort, és várj addig, amíg a motor járása, valamint a huzat eltünteti az összes habot.

Az autóklíma tisztítás házilag is elvégezhető tehát, de hatékonysága meg sem közelíti a szervizben, professzionális berendezésekkel és szakképzett, rutinos szakemberekkel kivitelezett klímatisztításét. A házilagos módszerek ugyanis sajátosságaikból adódóan sokkal kevésbé hatékonyak a professzionális technológiákhoz képest. Ezért a tökéletes és hosszabb távon is tartós tisztaság érdekében érdemes egy megbízható klímatisztító szervizt felkeresni.

Ózonos autóklíma tisztítás

Az ózonos autoklíma tisztítás Budapest körzetében a Schillernél is elérhető.
Az ózonos autoklíma tisztítás Budapest körzetében a Schillernél is elérhető.

Az ózonos klímatisztítás egy modern technológiát képviselő eljárás, amelynek nagy előnye, hogy semmilyen vegyszert nem használunk a művelet során. Így nem kell tartanod az esetlegesen visszamaradó vegyszermaradványok káros hatásaitól, mint például a toxikus mellékhatások vagy az allergia. Ráadásul a klímarendszert sem kell megbontani, az ózonos autóklímatisztítás mégis tökéletesen eltünteti a szennyeződéseket és fertőtleníti a klímaberendezés egészét.

Az eljárás lényege, hogy egy nagy teljesítményű ózongenerátorral ózont fejlesztünk. A keletkező gáz megszünteti kellemetlen szagokat, a lerakódásokat és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat is. Az ózon eredményesen vethető be az autóklíma fertőtlenítés elvégzésére, oxidációs és fertőtlenítő hatása ugyanis még a klórnál is hatékonyabb. Az eljárás során nagy koncentrációban az utastérbe juttatva tökéletesen fertőtleníti és megtisztítja az autóklímát és ehhez mindössze egy órára van szükség.

További előny, hogy az eljárás végén a generátor az ózont maradéktalanul visszaalakítja oxigénné. Így az autó rögtön használható a klímatisztítást követően.

Ózonos autóklíma tisztítás Budapesten

Ha azonban nem szeretnél te magad bajlódni a klíma tisztításával és biztosra akarsz menni annak sikerét illetően is, inkább bízd profikra a műveletet. A betegséget okozó tisztítatlan légkondicionálókat szervizeinkben ózonos klímatisztítás alá vetjük, így megőrizve a család egészségét.

Az ózonos autóklíma tisztítás előnyei:

  • Vegyszermentes eljárás.
  • Nincs szükség az autó megbontására.
  • Nem jár folyadék szellőzőrendszerbe juttatásával, így az elektronikai egységeket (multimédia, műszerfal, vezérlőegységek stb.) nem károsíthatja.
  • Eltünteti a kellemetlen szagokat.
  • A klíma mellet a teljes utasteret fertőtleníti.
  • Elpusztítja a kórokozók 99,99%-át.

Az autógyártók ajánlása szerint évente legalább egy alkalommal ki kell tisztítani és fertőtleníteni az autó klímáját. Ezáltal ugyanis a pollenek és az allergén anyagok nem lepik el az utasteret, nem okoznak egészségügyi problémát az utasok számára, nem utolsó sorban a klíma élettartama is nő.

Ezt akár nálunk is elvégeztetheted a Schiller Autó Család szervizeiben. A klímatisztításra az alábbi gomb megnyomásával be is tudsz jelentkezni.

Tovább a klímatisztításhoz!

Kattintás után további információkat olvashatsz az ózonos autóklíma tisztítás áráról és részleteiről szervizeinkben.