5+1 trükk hogy csillogjon a verda! – Autótisztítás házilag

2018.08.27.

4 perc

Autótisztítás házilag - Jöjjenek a legjobb praktikák
Autótisztítás házilag – Jöjjenek a legjobb praktikák

Autónk tisztántartása komoly odafigyelést igényel. Van néhány olyan házi praktika is azonban, amikre eddig talán nem is gondoltál. A vegyszerek helyett előbb érdemes kipróbálni ezt az 5+1 trükköt. Irány a spájz és kezdődjön az autótisztítás házilag!


1. Autótisztítás házilag ecettel

Az ecetet mindenki ismeri, bár abban szinte biztosak vagyunk, hogy kevesen merészkednének az autójuk közelébe vele. Pedig egy tapasztalt háziasszony jól tudja, milyen hatékony tisztítószer az ecet: már nagyanyáink is ebből készítettek ablakmosó folyadékot. Sokan a spriccelős ablakpucolós verzióra esküsznek, de vannak, akik közvetlenül egy rongy segítségével viszik fel az üveg és tükrös felületekre a házi szert. Az eredmény? Csíkmentes ragyogás és tökéletes kilátás, mint egy Teleshop reklámban! Az autónk esetében pont ugyanerre a célra használhatjuk, és garantáltan sokkal hatékonyabb lesz, mint bármilyen vegyszeres folyadék. 

2. Autótisztítás házilag ragasztószalaggal

Na nem a jól bevált a „szigetelőszalag minden hibára gyógyír” módszerre kell gondolni. Egy szóval nem az autó testéről levált kisebb-nagyobb alkatrészek visszatapasztására szolgál a módszer, hanem az eltávolíthatatlannak tűnő apró kis koszokat ejthetjük a segítségével csapdába. Legyen akár morzsa, por vagy esetleg kárpitba ragadt idegesítő hajszál és kutyaszőr, ezek eltüntetésére is kiváló az autó egész belső terében egy kis ragasztószalag, ahol a seprű, vagy a porszívó már nem segít.

3. Autótisztítás házilag fogkrémmel

Gondoltad volna, hogy a fogkrém nemcsak a szájszag és a fogrontó bacik távoltartására alkalmas? Pedig a króm alkatrészek egyik legjobb barátja lehet, hiszen gyönyörűen tisztán tarthatjuk vele ezeket a fényes felületeket. A fogkrém ugyanis apró, durva szemcséivel remekül alkalmas apróbb polírozási munkák elvégzésére otthon. Természetesen nem kell túlzásba esni, és a legdrágábbat megvenni erre a célra. A fehérítőset, érzékeny fogra valót inkább hagyjuk meg magunknak, az autón úgysem lesz semmi különleges hatása. Arra azonban ügyeljünk, hogy sérülékeny felületeken óvatosan kell használni, mert tud ám karcolni.

4. Autótisztítás házilag lenmagolajjal

Eddig inkább csak étkezési célokra használtam én is, pedig a megfáradt, kiszáradt bőrkárpitok tisztítására, puhítására is kiváló egyesek szerint. Az biztos, hogy csak módjával érdemes használni, mert ha a bőr tocsog az olajban, akkor takaríthatunk még egy darabig. 

5. Autótisztítás házilag sütőporral

A sütőpor elég univerzális házi szer. Hallottam már olyat is, hogy jó a hangyainvázió ellen, most pedig az ülésre került csúnya foltokon, pecséteken fog segíteni. A levegős, puha sütemények barátja tehát az autósok kedvenc kárpittisztítója is egyben, amivel ugyanolyan könnyű a foltok eltávolítása, mint egy kifejezetten erre a célra készült drága vegyszeres tisztítónak. Egyszerűen csak szórjuk a sütőport a foltra, húsz percig hagyjuk hatni, majd dörzsöljük át a felületet egy ronggyal. A takarítás után pluszban a friss, kellemes illatnak is örülhetünk.

+1. Autótisztítás házilag jéggel

Akinek van kisgyermeke, az lehet, hogy találkozott már a problémával: amikor a rágógumi gondosan beleragad a kárpitba, és a világ minden kincséért sem hajlandó lejönni onnan. Véleményem szerint ez alaposan kimeríti a makacs szennyeződés fogalmát. Erre anyukám tanácsa mindig az volt, hogy essek neki ecetes ollóval. Olló nélkül kiszedni a kárpitból valóban egy lehetetlen küldetésnek tűnő feladat… volt eddig! A szakértők ugyanis erre az esetre a jég használatát javasolják.A mélyhűtőből előszedett, alaposan lehűtött jégkockát csavarjuk konyharuhába, és ezt tegyük a makacs ragadós ellenségre. Ezzel a művelettel egyszerűen megdermesztjük a ragacsot, így azt fagyott állapotában, egyszerűen le tudjuk kaparni a felületről. De azért legközelebb gondoljuk át alaposan, mennyire tűnik jó murinak rágóból lufit fújatni a gyerkőccel.