A cégautó adó számítása viszonylag egyszerű

Cégautóadó – mit érdemes tudni róla?

2021.06.22.

6 perc

Mikor kell cégautóadót fizetni? Hogy történik a cégautóadó könyvelése? Kikre vonatkozik a mentesség, és egyáltalán, mikor nem kell fizetni? A cégautóadó törvény szövegén nem mindig könnyű eligazodni, de posztunkból minden fontos információt megtudhatsz – akár cégtulajdonos, akár céges autót használó menedzser, illetve egyéni vállalkozó vagy.

A nagyvállalatok a céges telefonhoz és laptophoz hasonlóan a vezető pozícióban lévő alkalmazottaik számára gyakran céges autót is biztosítanak. A telefonnal és a laptoppal ellentétben azonban a céges autónak nem csak üzemeltetési és fenntartási költségei vannak, cégautóadót is fizetni kell utána.

Mi az a cégautóadó?

A cégautóadó egy speciális adónem, amelyet minden olyan magyar rendszámmal rendelkező személygépkocsi után meg kell fizetni, ami nem magánszemély tulajdonában van. A cégautóadó a személygépkocsik mellett azokra a 2500 kg össztömeg alatti, vegyes használatú gépjárművekre is vonatkozik, amelyeknek kettőnél több utas szállítható a rakterében.

Ezt az adónemet a fentiek mellett az olyan magánautók után is meg kell fizetni, amelyeket üzleti célra használnak, vagyis költséget, ráfordítást, értékcsökkenést számolnak el utánuk (például az üzemanyagok, alkatrészek, szerviz költségét stb.).

A cégautóadót kinek kell fizetni?

A válasz arra a kérdésre, hogy ki fizeti a cégautóadót, nem is annyira magától értetődő:

  • Alapesetben a cégautóadót a jármű tulajdonosaként bejegyzett vállalkozás fizeti.
  • A cégautóadót bérelt gépkocsi után is meg kell fizetni. Operatív lízing esetén, amikor a lízingelt autó a flottakezelő tulajdonában marad, a cégautóadó a flottakezelőt (és nem az autót lízingelő vállalkozást) terheli. (Ugyanakkor a gyakorlatban ezt általában a flottakezelő beépíti a havi lízingdíjba.)
  • Operatív lízingnél, üzembentartó bejegyzés esetén az üzembentartó és a bérbeadó két különböző adóalanyként jelenik meg. Ennek hátránya, hogy nincs lehetőség a kedvezmény érvényesítésére (kétszeres adózás).
  • Pénzügyi lízing esetén viszont a járművet bérlő vállalkozásra hárul a cégautóadó befizetése.
  • Érdemes szem előtt tartani, hogy a külföldön bérelt autók után is fennáll a cégautóadó fizetésének kötelezettsége, ha ennek díját költségként számolja el a vállalkozás.

A cégautóadó mértéke, számítása

Az, hogy pontosan mennyi a cégautóadó, több tényezőtől is függ:

  • egyrészt a jármű kW-ban megadott teljesítményétől,
  • másrészt pedig a környezetvédelmi besorolásától.

A cégautóadó számítása könnyebb, ha egy cégautóadó táblázat alapján tekintjük át a fenti paramétereket.

A fizetendő cégautóadó mértéke a jármű teljesítménye és környezetvédelmi besorolása alapján (Ft)

A gépjármű környezetvédelmi osztályának jelzése
A gépjármű motorteljesítménye (kW) 0-4 6-10 5; 14-15
0-50 16 500 8800 7700
51-90 22 000 11 000 8800
91-120 33 000 22 000 11 000
120 felett 44 000 33 000 22 000

Cégautóadó bevallás, a cégautóadó könyvelése

A cégautó adó bevallás negyedévente nyújtandó be.
A cégautó adó bevallás negyedévente nyújtandó be.

A cégautóadót negyedévente kell fizetni. A cégautóadó bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani a NAV-hoz.

Cégautóadó bevallás vállalkozások esetén

Ha a cégautó tulajdonosa egy vállalkozás, az adókötelezettség a jármű tulajdonlásának vagy lízingjének napját követő hónap első napjától indul. Az adót mindaddig fizetni kell, amíg az autó a vállalkozás tulajdonában van.

Lízing esetén az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjáig áll fenn, amelyben a gépjárművet elidegeníti a tulajdonos, vagy a lízingbe adónak visszaadja.

Cégautóadó bevallás magánszemélyek esetében

Ha a céges autót magánszemély birtokolja, az adókötelezettség az azt követő hónap első napján kezdődik, amelyben a jármű után először költséget számoltak el. Arra a járműre is ez vonatkozik, amit a magánszemély lízingel vagy tartós bérletbe vesz.
Az adókötelezettség megszűnésének határideje annak a hónapnak az utolsó napja, amelyben még költséget számoltak el a jármű után.

Cégautóadó vs. gépjárműadó: a kétszeres adózás elkerülése

Jó hír a cégautó tulajdonosoknak, hogy a jogszabályok szerint az önkormányzatok által megállapított gépjárműadóból levonható a cégautóadó, ha az alábbi feltételek fennállnak:

  • ha a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója megegyezik,
  • ha az adott időszakban mindkét adó befizetésének kötelezettsége fennállt,
  • illetve akkor, ha a személygépjármű tulajdonosa időben lerótta a rá vonatkozó gépjárműadót.

Cégautóadó mentesség: mikor nem kell cégautóadót befizetni?

A cégautóadó mentesség 2021-ben érvényes szabályai szerint ez az adónem az alábbi járművekre nem vonatkozik:

  • átalányadozó, EVA-s és KATA-s vállalkozók járműveire;
  • fizetővendéglátás után tételes átalányadót fizető magánszemélyek gépjárműveire;
  • egyházi jogi személyek elsődlegesen vallási vagy azzal közvetlenül összefüggő tevékenységekre alkalmazott járműveire;
  • megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművekre;
  • személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó jogi vagy magánszemélyek által továbbértékesítés céljából beszerzett járművekre;
  • azokra a járművekre, amelyeket betegségmegelőző, gyógyító vagy szociális céllal, egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, nonprofit gazdasági társaság kizárólag – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerinti – súlyosan fogyatékos magánszemély, vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító magánszemély rendszeres szállítására üzemeltet;
  • halottszállításra használt gépjárművekre.

Prémium kategóriás cégautó szolgáltatás a Schiller Flottától

A cégautó adó mértéke könnyen kiszámítható - ha a Schiller Flottát veszi igénybe, ezt ránk bízhatja.
A cégautó adó mértéke könnyen kiszámítható – ha a Schiller Flottát veszi igénybe, ezt ránk bízhatja.

A Schiller Flotta keretében tapasztalt szakembergárdánkkal 2007 óta nyújtunk teljes körű autóparkkezelést. Magyarországon a tartós autóbérlés és a flottakezelés mellett klasszikus autóbérlés szolgáltatásunk is elérhető.

Szolgáltatásaink magukba foglalják:

  • a finanszírozást,
  • a biztosítást
  • és az úgynevezett full service szolgáltatást (szerviz, gumi, hozom-viszem szolgáltatás, illetve bármilyen üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatás).

Ügyfeleink között a jól prosperáló kis- és középvállalatok mellett nagyobb flottával rendelkező multik és 1-1 autós cégek is megtalálhatók.

Flottaszolgáltatásunk igénybevétele esetén számos kedvezményt és előnyt kínálunk, amelyekről itt tájékozódhatsz.