Az autó téli felkészítése nemcsak azért fontos, hogy az autónak ne legyen baja, hanem azért is, hogy az utasok is biztonságban utazhassanak.

Autó téli felkészítése: így vigyázz a négykerekűre

2023.11.30.

5 perc

Télen nem az a lényeg, hogy mennyire van hideg, hanem hogy tél van. A gumi szempontjából ugyanis ez számít, mert ezen múlik, hogy mennyire tapad. Ami a biztonság szempontjából fontos. Érdemes tehát időben nekifogni az autó téli felkészítésének, hogy ne játsszunk a biztonságunkkal.  Az autó felkészítése télre összetett feladat. Vannak alapvető fontosságú intézkedések, és akadnak olyanok is, amelyekre sokan nem is gondolnak. Ebben a cikkben ezért igyekszünk mindent átvenni, az alapoktól egészen a haladó szintű felkészítésig.

1. A, mint abroncs: hogyan viselkedik a hidegben?

A tél beköszöntével a közutak is veszélyesebbé válnak, hiszen a 3°C körül hőmérséklet, a latyak, a hó és az ónos eső igencsak megnehezítik az autósok dolgát. A megfelelő felkészüléssel azonban elkerülhetőek a balesetek. Az első ilyen fontos teendő a nyári gumik télire cserélése. Bár Magyarországon jogszabály nem kötelez arra, hogy az évszaknak megfelelő gumit használd, hidd el, jól felfogott érdeked, hogy mégis így járj el.

A téli útviszonyoknak ugyanis a téli gumiabroncs futófelületének anyaga és profilja felel meg. Ezalatt a bordakialakítást, valamint a lamellák számát értjük, amelyek segítik a tapadást a hideg aszfalton, legyen az épp száraz, vagy nedves, latyakos, havas. A téli gumi hideg időben is lágy és rugalmas marad, így őrizve meg tapadóképességét, szemben a 7°C-on már keményedő nyári abroncsokkal. A négyévszakos gumik jobbak, mint a nyári gumik, de rosszabbul tapadnak, mint a téli gumik. Ha sokat autózol télen, akkor érdemes téli gumikat venned. Ha kevesebbet, a négyévszakos gumi is jó, csak legyél extra óvatos.

Érdemes tehát már októberben téli gumit szereltetned az autódra, de novemberben már semmiképpen nem ajánljuk a nyári gumik használatát. Nem elég azonban lecserélned az abroncsokat, azok állapotát érdemes legalább kéthetente ellenőrizned. A guminyomást egy egyszerű digitális nyomásmérővel vizsgálhatod meg, valamint arra is figyelned kell, hogy a téli gumikon a minimális bordamélység 4 milliméter.

2. Fagyálló hűtőfolyadék – ne fagyjon be a hűtővíz

Talán furcsának tűnhet, de az autódnak nemcsak nyáron, télen is szüksége van hűtésre, hiszen a motor ilyenkor is melegszik.

Van azonban még egy ok, ami miatt télen különös figyelmet kell fordítanod a hűtőfolyadékra, ez pedig a hűtőfolyadék dermedéspontja. Ha ugyanis ez nem elég alacsony, a hidegben megfagyó folyadék szétrepesztheti a hűtőt vagy kilökheti a motorból a fagydugót. Előfordulhat az is, hogy a rendszerben jégkása alakul ki, amely idővel tönkreteheti a motort.

A tél beköszönte előtt tehát érdemes refaktométerrel megmérni a hűtőfolyadék fagyáspontját. A határérték mínusz 30°C, amely felett már cserélendővé válik a hűtőfolyadék. A refranktométer jó, ha nálunk van.

3. Hogy láss is az utakon: ablaktörlők és téli szélvédőmosó

Bár nyáron is érdemes speciális szélvédőmosó folyadékot használni a bogarak, a vízkő és egyéb szennyeződések miatt, télen ezt garantáltan nem kerülheted el. Ráadásul arra is figyelned kell, hogy a folyadék fagytűrő legyen.

Ajánlott még a téli fagy beköszönte előtt intézkedned, a megfagyó szélvédőmosó folyadék ugyanis szétrepesztheti az ablakmosó szivattyúját, illetve tartáját is.

Ellenőrizd továbbá az ablaktörlő lapátok állapotát, és szükség esetén – ha a lapátok kopottak vagy töredezettek –, cseréld is le azokat. Valamint arra is érdemes ügyelned, hogy a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel próbáld letakarítani, hanem az ablakfűtéssel olvaszd le. Egyszerűbb és jobb a végeredmény.

A téli felkészítés során az akkumulátorra is vigyáznunk kell.
A téli felkészítés során az akkumulátorra is vigyáznunk kell.

4. Az akkumulátor is meg tudja magát adni

Biztosan hallottál már olyan esetről – rosszabb esetben ilyen jellegű tapasztalatod is van -, hogy az autó nem indul a hidegben. Hogy ez ne forduljon elő, érdemes ellenőrizni az akkumulátor állapotát.

És hogy mire figyelj ilyenkor?

Az akkumulátor elsősorban legyen korróziómentes, érdemes például kontakt spray-vel befújnod, esetleg glicerinnel megkenned a sarukat. Az akkumulátor teljesítményét továbbá érdemes szakszervizben megméretned, a hideg évszakokban ugyanis a teljesítménye akár felére is csökkenhet.

Fontos továbbá, hogy télen jellemzően több elektromos fogyasztót használunk, mint nyáron, ezért lehetőség szerint ne hagyd rajta az álló autón a világítást véletlenül.

5. Ezért fontos a fék. Csak lassan a testtel!

Vitán felül áll, hogy a fékek állapota létfontosságú – úgy télen, ahogyan nyáron is. A legjobb, ha minden szezonváltáskor ellenőriztetjük a fékbetéteket, a féktárcsát, illetve a fékdobokat, továbbá azt is, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.

6. Ezért fontos a motorolaj!

Ellenőrizd rendszeresen az olajszintet az autódban. A szervizfüzetben megtalálod, milyen gyakorisággal kell olajat cserélned. Az olajcsere szükségessége nemcsak a megtett kilométer, hanem az eltelt idő függvénye is. Éppen ezért akkor is érdemes elvégezned a cserét, ha éppen kevesebbet utaztál az autóddal az elmúlt évek során.

Amire pedig ezenkívül figyelned kell az az, hogy az olajcsere során a benne lévővel azonos specifikációjú olajat tölts a rendszerbe.

+1. tipp: nehogy véletlenül kizárd magad

Ahogyan a fékeket, az akkumulátort, a motort, az abroncsokat és az autó legtöbb alkatrészét a zárakat is fel kell készítened a téli hidegre. Szerezz be speciális jégoldó spray-t, és olajozd meg vele a zárakat az első hajnali fagyok előtt.

Ha esetleg maradtak még kérdéseid az autó téli felkészítésével kapcsolatban, illetve, van olyan tanácsod, amelyet a cikkben nem írtunk le, sok szeretettel várunk a komment szekcióban! Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is felkészíthessék autóikat a téli hidegre!