nem-eri-meg-az-ittas-vezetes-toltsd-az-unnepeket-szeretteiddel

Nem minden az ünnepi pezsgő: ezért ne vezess ittasan!

2018.12.15.

5 perc

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetésre. Ezek a feltételek pedig az ünnepek idején sem enyhülnek, sőt a hatóságok jellemzően fokozott ellenőrzéseket tartanak az utakon december közepétől egészen január első hetéig. Aktuális cikkünkben az ittas vezetéssel és annak karácsonyi vonatkozásaival foglalkozunk.


A karácsonyi időszak számokban

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának kimutatásai szerint az autóbalesetek kevesebb mint 10%-a történik ittas sofőrök hibájából. A KSH vonatkozó jelentése szerint 2017-ben 22%-kal csökkent az egész évre vonatkozó ittasan okozott balesetek száma, derül ki a Világgazdaság cikkéből. További érdekesség, hogy az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek 64%-át személygépkocsi-vezetők, 15%-át pedig kerékpárosok okozták.

A KSH adataiból azonban az is kitűnik, hogy bár 2016-ban csökkent a decemberi időszakra vonatkozó ittasan okozott balesetek száma, 2017-ben ez az arány újra növekvő tendenciát mutatott. Persze nemcsak a karácsony a kockázatos időszak, hanem a rögtön azt követő szilveszter, illetve a húsvét, amely során a hatóságok szintén nagy felkészültséggel ellenőriznek az utakon.

Érdekesség továbbá, hogy bár a karácsonyi időszakban valóban magas az ittas vezetés aránya, nem ez az év legkockázatosabb hónapja. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy elbagatellizálhatnánk a helyzet súlyosságát.

Miért kritikus időszak a karácsony?

Arról már egy korábbi cikkünkben is beszéltünk, hogy a téli hónapokban számolnunk kell az időjárás- és az útviszonyok hirtelen változásaival, ami már önmagában is alapvető kockázatot jelent. Ráadásul ebben az időszakban utaznak haza a legtöbben családjaikhoz, így az autós forgalom is megnő az utakon.

A sofőrök többsége az év jelentős részében tudja magát tartani ahhoz, hogy nem iszik, amikor volán mögé ül. Néhányaknál ez azonban megváltozik a karácsonyi időszak alkalmával.

Ilyenkor ugyanis a rokonok látogatása során megnő a kísértés az alkoholfogyasztásra. Egyesek ugyanis úgy gondolják, hogy 1-2 pohár ital belefér. Ekkora mértékű alkoholt a szonda sem mutat ki, és nincs is hatással a vezetésre. Azonban mindkét állítás tényszerű tévedés. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, ki kell térnünk az alkohol emberi testre gyakorolt hatásáról.

Az alkohol hatása az emberi testre

Az alkohol – vagy más néven etanol – gyakorlatilag azonnali mérgezési tüneteket vált ki az emberi testből. A szesz átalakulás nélkül halad át a tápcsatornán, majd felszívódik a véráramba, amellyel a májba kerülnek.

A máj oxidálni kezdi az alkoholt, de ha egyszerre nagyobb mennyiséget viszünk be, képtelen teljes mértékben ellátni ezt a feladatát, ezért az alkohol bizonyos százaléka (ez az érték jellemzően 5-10%) a vérben marad. A véráram segítségével pedig eljut az összes szervbe, többek között az agyba is, ahol az elfogyasztott alkoholmennyiség függvényében vált ki hatást. Lényegében ez az a folyamat és érzés, amelyet részegségnek hívunk.

Az elbomlás nélkül távozó alkoholt vizelet formájában, vagy a tüdőn keresztül üríti a szervezet – ezért tapasztalható, hogy az ittas ember lehelete alkoholszagú. A máj óránként átlagosan 8-9 gramm alkoholt képes lebontani testsúlykilogrammonként, ez átlagban megfelel 0,1% véralkoholszintnek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy egy átlagos felnőtt szervezete megközelítőleg 3 óra alatt képes lebontani egy korsó sört, 2 dl bort 2 óra alatt, egy feles pálinkát pedig 2-4 óra alatt – ez nagyban függ az ital alkoholtartalmától.

Beszéljünk a következményekről

Az ittas vezetésért kiszabható pénzbüntetés mértéke az elkövető vagyoni helyzetétől, illetve az elkövetett cselekmény súlyától is függ. A magyar törvények enyhe, közepes és súlyos fokú befolyásoltságot különböztetnek meg, de már az enyhe fokú befolyásoltság okán kiszabott büntetés mértéke is elérheti a százezres összeget.

Ez azonban nem minden.

Magyarországon az ittas vezetőket bizonyos időre eltiltják az autóvezetéstől. Amennyiben az eltiltás teljes körű, az elkövetőnek utánképzési kötelezettségei is vannak – tehát újra le kell vizsgáznia, hogy visszakaphassa a jogosítványát.

Mi azt javasoljuk, hogy ha volán mögé ülsz, semmiképp se számolgass, inkább tartóztasd meg magad teljes mértékben az alkoholfogyasztástól. Hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy az ilyen tiltások miatt kimaradunk valamiből, de valójában erről szó sincs. Az ünnepek nem az alkoholfogyasztás miatt különlegesek, hanem a családdal való együtt töltött idő miatt. Ebből pedig akkor lehet minél több, ha karácsony időszakában sem ülsz ittasan a volán mögé.

Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, hogy ők is értesülhessenek az újdonságainkról! További érdekes tartalmakért látogass el Facebook és Instagram oldalunkra.