Lexus autók története

A Lexus márka története, jelene és jövője

2021.06.09.

5 perc

Óriási öröm és előrelépés számunkra, hogy 2021 harmadik negyedévében, várhatóan szeptemberben megnyithatjuk első Lexus szalonunkat, Lexus Pest néven Budapesten. A Schiller Autó Család és a Lexus kapcsolata már eddig is ismerős lehetett számodra, hiszen évek óta elérhetőek a Lexus autók a portfóliónkban, azonban az új, dedikált szalonban lehetőséged lesz olyan körülmények között is megismerni ezeket a japán csodákat, ahogy azt megérdemlik.

További részleteket egyelőre nem árulhatunk el a szalonról, azonban szeretnénk egy áttekintést adni neked a márkáról. Mi a Lexus? Miben egyedi? Mi a története? Ezekről találsz egy izgalmas összefoglalást ebben a cikkben.

Titkos szedán projektből világhírű luxusmárka

A Lexus Japán luxusmárkája, mégpedig a Toyota külön divizója. Az inspiráló történet 1983-ban kezdődött, amikor Eiji Toyoda (a Toyota akkori elnöke), célul tűzte ki, hogy megalkossák a “világ legjobb autóját”. Ekkor indult az F1 kódnéven futó projekt.

F1, mint Flagship one, eredménye a Lexus LS 400 lett, elindítva a valóban zászlóshajóként említhető Lexus LS családot. A már ötödik generációt is megért autómodell nélkül valószínűleg nem létezne a márka.

Nem viccelték el a projektet: csak a design csapat 60 főből állt, és több, mint 1400 mérnök dolgozott a projekten. Az óriási (majdnem 5 méter hosszú) karosszériát másfélszer merevebbre tudták megalkotni, mint az akkori autóké volt – ez részben a korszakalkotóan modern gyártásnak volt köszönhető. Ugyanis már az első LS modellt is száz százalékosan számítógép-vezérelten, robothegesztéssel gyártották, ami a 80-as években óriási innovációnak számított. A szélcsatornás teszteken a kategória legjobb alaktényezőjét érte el, biztonságát pedig több, mint 100 példány töréstesztjével ellenőrizték.

Az F1 projekt 1989-ben fejeződött be és januárban debütált a Lexus LS 400-as modell az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon, Detroitban. Már 1989 végére több, mint 16000 db LS 400-at értékesítettek, és mára az LS a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott luxusautó családja lett, amely még a Mercedes S osztályát is felülmúlja. Az LS folyamatosan ketyegő, eladásokat figyelő számlálója pedig hamarosan megközelíti az egymillió háromszázezret.

A Lexus napjainkban

A márka folyamatos innovációval uralja a luxusautó-piacot. Példaként említhető, hogy a Lexus volt a világ első öntöltő hibrid hajtású luxusautójának megalkotója – és napjainkban a prémium kategóriás modellek között az egyik legnépszerűbb márka.

Az új Lexus IS
Az új Lexus IS

Egy 2019-es felmérés alapján az Egyesült Államok luxusautó-piacán a Lexus lett a leglojálisabb márka. A legnagyobb arányban a Lexus tulajdonosok tértek vissza a gyártóhoz és választottak újra Lexus modellt. Valami ilyesmi lehet a Lexus víziójában, amiért a jól ismert “Experience Amazing” szlogen megjelenik az embléma alatt. Tapasztald meg a csodát – és ne is adj alább.

Vízió: az elképesztő élmény

A márka hivatalos weboldalán a távol-keleti minimalista vízió jelenik meg: a cél “egyszerűen” csak elképesztő élményt nyújtani: a funkciót érzelemmé, a teljesítményt szenvedéllyé, és a technológiát képzeletté alakítva. Mert végső soron erről szól az autók és a vezetés szeretete.

Az Omotenashi (japán vendégszeretet) jegyében az autóban Te vagy a legfontosabb – a tárgyat az ember köré tervezik, hogy az minden szükségletét kielégítse, felvillanyozza érzékszerveit és minden utazásból a legtöbbet hozza ki.

Ha még sosem ültél Lexus autóban, akkor hamarosan nálunk is megtapasztalhatod ezt az érzést. Kövess minket, hogy elsőként értesülj az új Lexus szalon megnyitásáról!

A Takumi alkotásról

Ha japán terméket választasz, előbb-utóbb találkozni fogsz az utánozhatatlan kultúrából eredő speciális kifejezésekkel – mint láttuk például az Omotenashi-t. Egy másik fontos ősi hagyomány a Takumi, a mesteri szintre emelt kézimunka művészete. A mesteri szint kifejezés azonban önmagában nem érzékelteti azt a hosszú, évtizedek alatt megszerzett tapasztalatot, amely e japán mesterekre jellemző.

Takumi mesterek
Takumi mesterek

E hozzáállásnak az autóiparban is helye van – az egész gyártási folyamatot ez a szemlélet hatja át. Nemcsak a munkafolyamatok tökéletesítéséről van szó, hanem a hagyománytisztelet és az innováció izgalmas összhangjáról is. Japánban kulturális alapvetés a mesterségek generációk közti továbbadása, amely megfér a folyamatos fejlesztés és újítás mellett is.

A Lexus jövője

“Brave design” – vallják céges értékeik között, ami a merész és újító tervezést jelenti, olyan klasszikus elemekből inspirálódva (illetve azokat továbbgondolva), mint a körülöttünk lévő természet, a japán gondolkodás és az emberi érzékelés. Ez a Lexus tervezési filozófiája – a klasszikus értékek transzformációja az elképesztő élmény eléréséért.

LF-Z electrified koncepció autó
LF-Z electrified koncepció autó

E vízió nemcsak szavak formájában jelenik meg, hanem a gyakorlatban is. Elég csak rápillantanunk a vadiúj IS szériára vagy a jövő felé kacsintgatva végignézni a Lexus koncepcióautóit. A Lexus LF ugyanis egy külön koncepcióautó család (LF: Lexus Future), amely évről évre újabb vizionárius modellekkel adja fel a leckét önmaguknak és a teljes autóiparnak.

Hamarosan te is tehetsz egy következő lépést az elképesztő élmény felé és testközelből megtapasztalhatod a japán luxust új szalonunkban. A nyitás várható időpontja: 2021 szeptember. A nyitás, bár távolinak tűnik, a modellek most is tesztelhetők! Az alábbi linkre kattintva lehet bejelentkezni tesztvezetésre:

Tovább a Lexus oldalra

Kapcsolódó tartalom