megerkezett-a-toyota-rav4-plug-in-hybrid

RAV4 Plug-in Hybrid: Hozzánk is megérkezett az egyik legnépszerűbb Toyota favorit!

2020.12.15.

4 perc

A világ kedvenc SUV-jának vadiúj modellje az eddigi legnagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet 


Az egyik legkelendőbb Toyota, egyben a legnépszerűbb SUV újabb mérföldkőhöz érkezett: már rendelhető az új, Plug-in Hybrid hajtású RAV4, ami a belepakolt 306 lóerőnek köszönhetően az eddigi legnagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet a modell több mint 30 éves pályafutása során.

A kategória egyik legjobbja – ismét!

Amikor anno 1989-ben a Tokiói Autókiállításon bemutatott Recreational Active Vehicle with 4 wheel-drive modellel a márka történelmet írt – egyben megteremtette a kompakt városi terepjárók addig ismeretlen, mára az autók világának megkerülhetetlen kategóriáját, a SUV-okat – még szinte fényévekre álltunk a részben vagy teljesen elektromos autók korunkra jellemző dömpingjétől. A japán mérnökök szorgalma és innovativitása azóta sem hagyott alább, így az évek alatt folyamatosan érkező újítások után most megalkották a kategória egyik legjobb teljesítményű modelljét, amely a környezeti kompatibilitásban is jeleskedik!

Egyszeri feltöltéssel akár 75 km tisztán elektromos hatótávra is képes
Egyszeri feltöltéssel akár 75 km tisztán elektromos hatótávra is képes

Lendületes, kitartó és zöld

Az új Plug-in Hybrid RAV4 ugyanis 306 LE teljesítménnyel büszkélkedhet, amely mellé kiemelkedő, a WLTP szerinti 1l/100 km-es átlagos üzemanyag fogyasztás és 22 g/km-es CO2 kibocsátás társul – egyszeri feltöltéssel akár 75 km-es tisztán elektromos hatótávolságot abszolválva. Amennyiben az EV üzem már nem tartható fenn, a plug-in rendszer maradéktalanul kínálja a Toyota öntöltő hybrid modelljeitől már megszokott előnyöket: városi forgalomban akár 50-70%-ban tisztán elektromos, fogyasztás- és károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést. 

A Corolla utáni második legkeresettebb Toyota modell hazai eladási mutatói szerint 95%-ban öntöltő hibrid elektromos meghajtással talál gazdára, így borítékolható az új Plug-in Hybrid hajtás sikere is. 

A RAV4 Plug-in Hybrid alapértelmezésben, feltöltött akkumulátorral EV üzemben működik, amiben városi forgalomban akár 98 kilométert (WLTP norma, városi ciklus) is képes megtenni. Ez bőven meghaladja az átlagos európai és magyar sofőrök napi ingázási távolságát, miközben akár 135 km/órával is száguldozhatunk vele anélkül, hogy ehhez igénybe kellene vennünk a benzinmotort. 

Az akkumulátor ráadásul egyszerűen és biztonságosan tölthető. A töltés ideje 230V/32A csatlakozóról 2,5 óra, ami a MyT okostelefonos alkalmazás segítségével akár távolból is időzíthető és nyomon követhető.

Több mint 30 éve diktálja a tempót a RAV4, az első SUV
Több mint 30 éve diktálja a tempót a RAV4, az első SUV

A megújult hajtáslánc mellett az új RAV4 Plug-in Hybrid természetesen megőrizte mindazokat az extra tulajdonságait is, amelyeket korábban már megszokhattunk tőle, mint például a menetdinamikai előnyök és az AWD-i intelligens összkerékhajtás. 

Több mint 30 éve diktálja a tempót

A RAV4-nek nem ez az első látványos megújulása, hiszen 1989-es bemutatkozása óta folyamatosan diktálja a tempót a piacnak és a konkurenciának, pillanatra sem hagyva kétséget afelől, hogy a világ első SUV-ja nem engedi letaszítani magát a trónról. Az 1994-ben elkészült szériamodell után az ötajtós változat 1996-ban jelent meg, majd a kívül-belül – rugózás, karosszéria, zajszint és belső szerkezetek tekintetében is – felfrissült második generáció is színre lépett 2000-ben. Az ún. szabadidőautók piacán egyre jobban kiélesedő verseny hozta magával 2006-ban a harmadik generációt, amely már részleges négykerékhajtással rendelkezett, a szegmensben elsőként egyesítve a tapadást és menetstabilitást ellenőrző rendszereket. Ezután újabb néhány évet kellett várni, míg 2013-ban debütált az elegáns, formás és kifinomult negyedik generáció is, majd 2016-ban egy óriási mérföldkövet lépett át a japán gyártó: megjelent a palettán a hibrid verzió, ami radikálisan alakította át a piacot.

Az új modell megőrizte azokat extrákat is, amik már a RAV4 védjegyei
Az új modell megőrizte azokat extrákat is, amik már a RAV4 védjegyei

Az új Plug-in Hybrid modell már a 2018-as, töretlen sikernek örvendő ötödik generációhoz tartozik. Az intelligens összkerékhajtást alapfelszereltségként kínáló öko-crossover gazdag felszereltséget kínáló belépő modelljének ára 18.190.000 Ft, míg a csúcsmodellért 21.190.000 Ft-ot kérnek.

Ha szeretnél még többet megtudni a Toyota korszakalkotó sikerdarabja, a RAV4 történetéről, vagy érdekel, pontosan milyen autók tartoznak a szabadidőjárművek, a SUV-ok vagy a crossoverek világába, olvasd el korábbi cikkünket a RAV4-ről!

Kapcsolódó tartalom