Az új Lexus LM a business class repülési élményét kínálja

2023.04.21.

6 perc

A Lexus Shanghajban megtartotta a vadonatúj LM, a környezettudatos japán luxusautómárka „luxury mover” („luxus szállító”) zászlóshajójának világpremierjét, amely új piaci szegmenst, a sofőrös kisbuszok kategóriáját nyitja meg a kedvelt prémium márka előtt. A négyüléses és hétüléses kivitelben is elérhető Lexust a a teljes kikapcsolódásra és kényelemre tervezték. A négyüléses modell még magasabb szintre emeli a Lexus Omotenashi vendégszeretetet nagy, a repülők első osztályát idéző ülésekkel, amelyek teljesen vízszintesre dönthetőek.

A luxus funkciók közé tartozik a 48”, nagyfelbontású, szélesvásznú monitor, amelyet egyedi Egyedi Mark Levinson 3D Surround Sound referencia audiorendszer egészít ki, épp úgy, mint a hűtő és az utastér szórakoztatórendszerének kezelésére szolgáló okostelefon-stílusú vezérlő. A prémium Lexus klímamenedzser kibővített funkcionalitást kapott, amely magában foglalja az ülések pozíciójának, az utastér világításának és az ablakok árnyékolóinak szabályozását is – a személyre szabott beállításokat „egy érintésre” elérhetővé teszi. Európába az LM 350h érkezik majd, 2,5 literes öntöltő hibrid elektromos hajtáslánccal. A Lexus mérnökei a luxus kisbusz vezetőjére is gondoltak: a rendkívül merev GA-K platform és a Tazuna vezetőtér új szintre emeli a vezetési élményt.

Lexus LM belső kialakítás
Lexus LM belső kialakítás

Ahogy az „L” betű is mutatja, az LM a Lexus egyik zászlóshajója az LS szedán, az LC kupé és kabrió, valamint az Európai Unión kívüli kelet-európai piacokon elérhető LX SUV mellett.

 

KÜLSŐ FORMÁK: MÉLTÓSÁGTELJES ELEGANCIA

Az új LM a Lexus „Next Chapter” formanyelvét kapta meg, amelyet esetében a „méltóságteljes elegancia” témára éleztek ki. Az eredmény egyedi és tiszteletreméltó kiállás lett olyan arányokkal, amelyek megkönnyítik a használhatóságot és a manőverezhetőséget. Az autó teljes hossza 5130 mm, szélessége 1890 mm magassága pedig 1945 mm. A kiemelkedő szélesség, magasság és a 3000 milliméteres tengelytáv kulcsfontosságú a hátsó utasok helykínálatának maximalizálása szempontjából. A merész elülső kialakítás egy újfajta Lexus-identitást mutat be a jellegzetes orsó formájú hűtőrács „megtörésével”. Az orsóformát összenyomták, hogy egy nagy alsó hűtőrácsot hozzanak létre a motorháztető elülső éle alatti vékony nyílás alatt, amely összeköti a fényszórókat. Az LM gördülékeny vonalait elsötétített első és hátsó oszlopok hangsúlyozzák, míg a körben elhelyezett nagy üvegfelület nyitott érzést kelt. A könnyű hozzáférést a nagy oldalsó tolóajtók biztosítják. A keréktárcsák 17″ öntött vagy 19″ kovácsolt ötvözetből állhatnak, a színválaszték pedig az LM presztízsét tükrözi, beleértve a három mély fényű „sonic” árnyalatot.

Lexus LM külső
Lexus LM külső

EGY ELEKTRIFIKÁLT ÉS DINAMIKUS HAJTÁSLÁNC, AMELY KÉPES ÁTADNI A LEXUS DRIVING SIGNATURE FILOZÓFIÁT

A Lexusnál az LM tervezésekor arra törekedtek, hogy harmóniába hozzák a vezetési élményt és a menetkényelmet, amelyek között nem könnyű megtalálni az egyensúlyt. A Lexustól megszokott vezetési élmény biztosítása érdekében a Lexus mérnökei a GA-K platform minőségét, a karosszéria kiemelkedő merevségét, valamint a dinamizmust biztosító hajtás-, fék- és felfüggesztési technológiák előnyeit kamatoztatták, miközben megőrizték a menetkényelmet.

 

Hibrid hajtáslánc

Európában az LM modellt 350h jelöléssel kínálják majd a Lexus 2,5 literes öntöltő hibrid hajtásláncával. A vadonatúj NX 350h és RX 350h modellekben is megtalálható rendszer bizonyítottan csendes, kifinomult teljesítményt és fokozott hatékonyságot biztosít. A maximális teljesítmény 250 LE/184 kW, a csúcsnyomaték pedig 239 Nm. Alapfelszereltségként jár az E-Four elektronikus összkerékhajtási rendszer is, a hátsó kerekeket előnyben részesítő hajtásképlettel, hogy a jármű stabil kanyarviselkedést biztosítson, és hozzájáruljon a hátsó ülések kényelméhez. A rendszer az első/hátsó hajtónyomaték egyensúlyát 100:0 és 20:80 között képes beállítani, hogy biztonságos kezelhetőséget biztosítson kigyorsításkor vagy kanyarodáskor laza vagy csúszós felületen.

 

Lexus LM
Lexus LM

 

Kifinomult technológiák a dinamikus teljesítmény érdekében

Az utasok kényelme áll a vezetési, fékezési és menetdinamikai funkciók sorának középpontjában. Ezek közé tartozik a Lexus első Rear Seat Comfort vezetési üzemmódja, amely a felfüggesztést és a hajtás nyomatékelosztását módosítja, valamint elnyomja a vibrációkat, segítve a jármű stabilitását és az utasok kényelmét. Az Automatic Smart Stop (automatikus intelligens) fékvezérlés, a Pitch Control és az átdolgozott adaptív változó felfüggesztés (AVS) is segíti a kifinomult és kiegyensúlyozott utazást.

 

Átadja a Lexus Driving Signature filozófiát

Az LM modellt úgy tervezték, hogy biztosítsa az autentikus Lexus vezetési élményt, miközben a vezető természetesen tud kommunikálni az autóval, hűen a Lexus Driving Signature legfőbb jellemzőihez, a kényelemhez, az irányításhoz és a magabiztossághoz. Kialakításuknál fogva a kisbuszok magasak és magasan van a súlypontjuk, ami miatt menet közben érzékenyebbek az oldalszélre és az útfelület minőségére. A nagy ajtók és ablakok szintén hatással vannak a tehetetlenségi tényezőre és a kormányzás érzésére. Ezen hatások enyhítésére a Lexus átfogó fejlesztéseket hajtott végre az LM legfontosabb elemeit érintve. Ezek közé tartozik a GA-K globális platform használata, amelynek köszönhetően alacsonyabb súlypontot és nagyobb merevséget sikerült elérni a mérnököknek. Az új karosszéria merevségét extra hegesztéssel, ragasztóanyaggal és merevítéssel növelték a kulcsfontosságú területeken. Ugyanakkor a súlyt csökkentették az alumínium és vékony acéllemez külső panelek felhasználásával, különösen az autó súlypontjától legtávolabb lévő panelekkel, ami segít csökkenteni a karosszéria dőlését.

 

MŰSZAKI ADATOK

MÉRETEK ÚJ LM (4 és 7 üléses)
Teljes hosszúság (mm) 5.130
Teljes szélesség (mm) 1.890
Teljes magasság (mm) 1.945
Tengelytávolság (mm) 3.000
Első túlnyúlás (mm) 1.015
Hátsó túlnyúlás (mm) 1.110
Utastér hossza (mm) 4 üléses: 2.735

7 üléses: 2.965

Utastér szélessége (mm) 4 üléses: 1.590

7 üléses: 1.655

Utastér magassága (mm) 1.365

 

HAJTÁSLÁNC (Európa) LM 350h
Hajtáslánc 2,5 literes

soros 4 hengeres hibrid rendszer

Motor hengerűrtartalma (cm3) 2.487
Környezetvédelmi besorolás Euro6d
Max. teljesítmény (LE/kW) 250/184,1
Max. nyomaték (Nm @ 1/perc fordulat) 239 @ 4.300-4.500
Váltó Hibrid transaxle
Meghajtás E-Four (Elektronikus AWD rendszer)
Végsebesség (km/óra) 190

Kapcsolódó tartalom