A menetlevél-vezetési kötelezettség 2021-ben is fennáll. Posztunkból kiderül többek a közt a menetlevél helyes kitöltése, és a menetlevél vezetése hogyan történik.

Menetlevél-vezetési kötelezettség 2021-ben: a menetlevél helyes kitöltése

2021.07.26.

6 perc

A menetlevél kitöltése nem nagy ördöngösség, annak megállapítása már sokkal inkább, hogy milyen esetekben szükséges a menetlevél vezetése. Posztunkból kiderül, milyen szabályok vonatkoznak például a tehergépkocsi menetlevél kiállítására, és az is, milyen járműveknél nem kell menetlevél.

Mi az a menetlevél?

A menetlevél egy olyan okmány, amely egyes nemzetközi vagy belföldi fuvarozást végző gépjárművek esetében kötelező. A menetlevél szigorú számadású okirat, így sorszámmal rendelkezik. A menetlevél vezetése csak precízen, eseményszerűen történhet. A menetlevelet a szállítást követő 8 évig meg kell őrizni.

A menetlevél minden, a szállítást végző járműre, a jármű vezetőjére, a szállítmányra és a megtett útra vonatkozó információt tartalmaz, amely az áruszállítás szempontjából releváns. (Ezekről részletesen is olvashatsz alább, A menetlevél kitöltése című alfejezetben.)

Szállítólevél, fuvarlevél, menetlevél – mi a különbség?

menetlevél vezetése a jármű sofőrjének a feladata, és minden lényeges információt tartalmaz a járműről és a szállítás folyamatáról.

fuvarlevelet ezzel szemben a fuvaroztató állítja ki a szállítást végző cég vagy személy számára. Mindkettő szigorú számadású okmány, de a fuvarlevél esetében inkább az áruval kapcsolatos, míg a menetlevél esetében inkább a gépjárművel kapcsolatos adminisztráció van a fókuszban.

szállítólevél egy bizonylat. Az olyan áru átvételét igazolja, amelyről még nem áll rendelkezésre a vásárlást igazoló számla. Ez is szigorú kiadású okmány, a szállítólevél számát gyakran a fuvarlevélen is feltüntetik.

Milyen járműveknél kötelező a menetlevél kitöltése, előírás a menetlevél vezetése?

A menetlevél jogszabályi hátterét, például, hogy milyen autóra kell menetlevél, a 261/2011-es kormányrendelet biztosítja. Ez alapján a menetlevél kitöltése és eseményszerű vezetése kötelező az alább felsorolt, gazdálkodó szervezetek tulajdonában álló járművek esetében.

Elöljáróban érdemes tisztázni a jogszabályban említett fogalmakat.

Saját számlás áruszállításon azt értjük, amikor a tehergépjárművel továbbított áru a szállítást végző tulajdona, illetve azt saját felhasználásra, saját célra szállítja.

Saját számlás személyszállításról akkor beszélünk, ha a személyszállítás ellenszolgáltatás nélkül, olyan autóbusszal történik, amely:

  • a szállító tulajdonában van vagy ő bérli;
  • és ő vagy az ő alkalmazottja vezeti.

Tehergépjármű menetlevél

A tehergépjármű menetlevél kitöltése 7,5 tonna össztömeg felett kötelező egyes esetekben.
A tehergépjármű menetlevél kitöltése 7,5 tonna össztömeg felett kötelező egyes esetekben.

A tehergépkocsi menetlevél kiállítását és vezetését a a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű, saját számlás árutovábbítást végző tehergépjárművek esetében írja elő a jogszabály. A teherautó menetlevél meglétét a hatóságok gyakran ellenőrzik.

A díj ellenében áruszállítást végző teherautó menetlevél helyett fuvarlevéllel kell, hogy rendelkezzen a jogszabály szerint.

Személygépkocsi menetlevél

Személygépkocsik esetében a jogszabály nem követeli meg a menetlevél kiállítását vagy vezetését. Erre azonban mégis szükség lehet, ha útnyilvántartást vezetünk. Az útnyilvántartás, illetve menetlevél vezetése alátámasztja az egyes a személygépkocsi üzemeltetéshez kapcsolódó költségek megfelelő mértékű elszámolhatóságát, illetve az esetleges ÁFA-visszaigénylést.

Autóbusz menetlevél

Autóbuszoknál két esetben előírás a menetlevél kiállítása és vezetése:

  • saját számlás;
  • vagy díj ellenében történő személyszállításnál.

A menetrend szerinti személyszállítás nem tartozik a törvény hatálya alá.

A menetlevél kitöltése

A jogszabály alapján a menetlevélben az alábbi adatokat szükséges szerepeltetni:

  • a szállítást végző gépjármű:
    • rendszáma;
    • gyártmánya;
    • teherbírása;
    • üzemben tartójának neve, címe;
    • vezetőjének neve;
  •  a szállítás jellege;
  • az indulás helye és időpontja;
  • az érkezés helye, és időpontja;
  • a jármű útvonala (megállások helye) a kilométeróra-állások és a szállított áru tömegének vagy utasok számának feltüntetésével.

A menetlevél tartalmazhatja a fentieken kívül:

  • a csatolt okmányok sorszámát;
  • és az összes:
    • megtett kilométert;
    • rakott kilométert;
    • valamint az áru összes tömegét.

Lényeges információ, hogy saját számlás áruszállítást végző teherjármű esetében elektronikus menetlevél használata is megengedett. Hagyományos menetlevél esetén pedig hasznos lehet egy menetlevél minta letöltése, amit könnyen megtalálhatsz az interneten.

Mikor nem kell menetlevél?

A menetlevél kitöltése, méghozzá helyes kitöltése jogszabályi előírás egyes járműkategóriák esetében.
A menetlevél kitöltése, méghozzá helyes kitöltése jogszabályi előírás egyes járműkategóriák esetében.

  • A díj ellenében áruszállítást végző tehergépjármű esetében nem menetlevelet, hanem fuvarlevelet kell kiállítani.
  • Saját számlás árutovábbításnál a 7,5 tonnát meg nem haladó össztömegű teherautók esetében;
  • valamint akkor, ha az áruszállítás maximum 3,5 tonnás teherautóval történik (ez a jármű össztömegére vonatkozik, ami az N1 járműkategóriát, vagyis a kishaszongépjárműveket jelenti);
  • vagy ha az áruszállítás nem díj ellenében történik, nem szükséges menetlevél.
  • Magántulajdonú tehergépkocsik vezetői is mentesülnek a menetlevél és a fuvarlevél kitöltésének kötelezettsége alól. (Ennek jogszabályi alapja a 158/2008. (VI. 10.) számú kormányrendelet, amely a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988. (XII. 20.) MT rendeletet módosította.)

Vásárolj vagy bérelj haszongépjárműveket és kishaszongépjárműveket a Schiller Autó kínálatából!

Ha áruszállítás, akkor (is) Schiller Autó! Dobozos áruszállítóktól a nagy teherbírású hűtős haszongépjárművekig a legkülönfélébb igények kiszolgálására rendelkezésre állnak bérhaszonjárműveink. Az M3-as bevezető szakasza mellett található telephelyünkön kedvező díjak mellett akár 4 órára is kibérelheted a számodra megfelelő járművet.

De ha új (kis)haszongépjármű vásárlásán gondolkodsz, nálunk akkor is megtalálhatod az ideális autót széles márkakínálatunkból: