Az operatív lízing a tartós bérlet egyik legnépszerűbb formája

Az operatív lízing fogalma, jellemzői és előnyei

2021.08.05.

7 perc

Mi az operatív lízing jelentése? Milyen előnyei vannak? Milyen eredményt hoz az operatív és a pénzügyi lízing összehasonlítása? Miért érdemes igénybe venni a tartós bérlet konstrukciót a Schillernél? Posztunkban minden, az operatív lízinggel kapcsolatos fontos kérdésre választ adunk.

Az operatív lízing fogalma

Tulajdonképpen mi az az operatív lízing? – hangzik fel a kérdés, ha az autóbérlés kerül szóba. Nos, az operatív lízing egy olyan bérleti forma, amelynek során a lízingbe adó a lízingbe vevő által igényelt gépjárművet beszerzi és tartós bérletbe adja a számára.

Az operatív lízing (más néven: tartós bérlet) fontos jellemzője, hogy:

  • a lízingbe vevő havi bérleti díjat fizet a lízingbe adónak,
  • a lízingelt gépjármű a futamidő végén a lízingbe adó tulajdonában marad.

Az operatív és a pénzügyi lízing összehasonlítása

A lízingelt gépjármű minden esetben a bérbeadó tulajdonában van a futamidő lejártáig. A legfontosabb különbség az operatív és a pénzügyi lízing típusok között az, hogy a gépjárművet kinek a könyveiben tartják nyilván. Emellett az is lényeges megkülönböztető elem a két lízingtípus között, hogy a bérlet futamidejének végével a gépjármű kinek a tulajdonába kerül.

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a bérbevevőnek a futamidő végén opciós vételi joga van a lízingelt gépjárműre. Tehát, ha úgy dönt, a bérlet végén megvásárolhatja a lízingelt járművet, úgy, hogy jelképes maradványértékét megfizeti a lízingbe adónak.

A nyílt és zártvégű lízing között az a fő különbség, hogy zárt végű lízing esetén a lízingelt autó tulajdonjoga automatikusan átkerül a bérbevevő tulajdonába. A zárt végű pénzügyi lízing esetében a lízingelt gépjármű mindig a lízingbe vevő tulajdonát képezi a futamidő lejártával. Míg a nyílt végű lízing futamidejének végén a bérbevevő döntésétől függ, hogy megvásárolja-e a lízingelt autót.

Az operatív lízing fogalma könnyen érthető: lényege, hogy a lízingelt jármű a bérbeadó tulajdonában marad.
Az operatív lízing fogalma könnyen érthető: lényege, hogy a lízingelt jármű a bérbeadó tulajdonában marad.

Operatív lízing során a hangsúly nem a tulajdonláson, hanem a használaton van. Ennek megfelelően a bérelt gépjármű a futamidő végével sem kerül a bérbevevő tulajdonába. Ehelyett a lízing lejártával a bérbevevő rögzített maradványértéken visszaadja a gépjárművet a bérbeadónak.

Előfordulhat, hogy a pénzügyi lízing havidíja kedvezőbb. Az összehasonlításkor azonban figyelembe kell venni, hogy az operatív lízing számos olyan beépülő, illetve plusz szolgáltatást tartalmaz, ami a pénzügyi lízing díjában nincs benne.

A tartós bérlet további előnye, hogy az operatív lízinget kínáló cégek általában nagy mennyiségben vásárolnak járműveket, és ezek árából jelentős, akár 10-20%-os kedvezményeket is kaphatnak. Sok cég – így a Schiller is – ezeket a kedvezményeket továbbkínálja az ügyfelei felé. Ez pedig további, akár milliós megtakarítást jelenthet a lízingbe vevő vállalkozás számára.

Ezen felül az alábbi tényezők jelentkeznek árelőnyként:

  • Az autó vételárának áfatartalmát visszaigényeljük, ezért csak a nettó értéket kell finanszírozni.
  • A bérlő a bérleti díjakat a jogszabályoknak megfelelően költségként számolhatja el.
  • A bérleti díj áfatartalma a jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető – személyautók esetén is.
  • A bérlő pénzügyi erőforrásait az alaptevékenységére fordíthatja, a gépjárműparkkal kapcsolatos ráfordítások nem terhelik meg a beruházási költségvetését.
  • A flottakezelés természetéből adódóan jelentős árelőny realizálható a járművek beszerzése, szervizelése és biztosítása kapcsán is.

Az operatív lízing könyvelése

Könyv szerinti nyilvántartás

Pénzügyi lízing esetében az eszköz a lízingbe vevő könyveiben szerepel, operatív lízingnél azonban a lízingbe adó mérlegében jelenik meg. Vagyis operatív lízing segítségével a bérbevevő mérlegen kívül finanszírozhatja a lízinget. A tartós bérlet ugyanis olyan külső finanszírozási megoldás, amely a cég hitelkeretét nem terheli, mivel a Ptk. alapján nem minősül pénzügyi tevékenységnek.

Operatív lízing áfa visszaigénylés és társasági adó

Mivel az operatív lízing díja költségként leírható, a díjhoz kapcsolódó áfát vissza lehet igényelni. Ugyancsak levonható a kifizetett lízingdíj a társasági adóalapból.

Az operatív lízing előnyei a Schillernél

Márkafüggetlen flottakezelőként 2007 óta végzünk teljes körű autópark-kezelést, ügyfeleink nagy megelégedésére. Az általunk kínált tartós bérleti konstrukció akár 0 forint befizetése mellett is igénybe vehető, de devizaalapú finanszírozás is lehetséges.

A nagy volumenű gépkocsibeszerzésnek köszönhetően flottánk járműparkját kedvezményes áron vásároljuk. Ezt a kedvezményt a tartós bérletet igénybe vevő ügyfeleink is élvezhetik.

Az autó lízing menete a Schillernél egyszerű, az operatív lízing konstrunkciónk igen népszerű.
Az autó lízing menete a Schillernél egyszerű, az operatív lízing konstrunkciónk igen népszerű.

A Schiller Flotta, illetve a nálunk igénybe vehető operatív lízing további előnyei:

  • Az operatív autólízing menete a Schillernél egyszerű, gördülékeny, a tőlünk megszokott gyors és hatékony ügyintézés jellemzi.
  • Dedikált kapcsolattartó foglalkozik minden ügyfelünkkel.
  • A bérleti díj hosszú távon is tervezhető, magában foglalja a forgalomba helyezés költségeit is.
  • Önnek semmilyen adminisztrációs vagy üzemeltetési feladattal nem kell tőrődnie, szakembergárdánk mindezt teljeskörűen megoldja,
    beleértve a teljes körű CASCO és kötelező biztosítás ügyintézést is, amelyekhez ráadásul flottakedvezményeket, vagyis kifejezetten alacsony önrészt és havi díjakat kínálunk.
  • Egyetlen számlán rendezhet minden, a vállalkozása által használt járművekkel kapcsolatos kiadást, beleértve a kötelező biztosítást vagy a CASCO-t is.
  • Ha full service tartós bérleti konstrunkciónkat választja, a felmerülő javítási, karbantartási munkákat is elvégezzük szakszervizünkben. Ezek költségeit is fedezheti az említett számlán, a többi, lízinggel kapcsolatos tétellel együtt.
  • Választható szolgáltatások (az alapszolgáltatásokon felül):
    • hatósági ügyintézés,
    • GPS beszerelés,
    • „hozom viszem” szolgáltatás,
    • belföldi, külföldi 0-24 assistance szolgáltatás,
    • csereautó szervizek idejére,
    • üzemanyagkártya,
    • mobilparkolás,
    • autópálya matrica.
  • Szakmailag ellenőrzött szervizszámlák, kedvezményes szervízdíjak, jól kalkulálható átalánydíjak.
  • A nagy mennyiségű gumiabroncs-beszerzés lehetővé teszi, hogy kedvezményes gumiárakat kínáljunk ügyfeleinknek.
  • Kedvezményes beszerzési ár – piaci maradványérték = alacsony finanszírozás.
  • A futamidő végén a jármű visszakerül hozzánk, így ön megszabadul a gépjármű értékesítésével járó fejfájástól.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba vagy tekintse meg akciós flotta ajánlatainkat!