kilometerora-allas-amit-km-lekerdezessel-ellenorizhetunk-a-jszp-platformon

Ingyenes gépjármű lekérdezés gyorsan és egyszerűen – így kell használni

2020.05.26.

9 perc

Használtautó-vásárlásnál az egyik legnagyobb csapda, amibe könnyű belefutni, hogy az adott jármű kilométerórája nem a valós adatokat mutatja. 2019. januárjától azonban elindult a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP). Az online felületen egyszerű és gyors a gépjármű lekérdezés. Így például a valós kilométeróra állás mellett a forgalmi rendszám alapján a tulajdonos kiléte is ellenőrizhető.


A Belügyminisztérium 2019 januárjától egyesítette az egyes hivatalokban párhuzamosan létező, több különböző gépjármű nyilvántartás adatait. Ennek köszönhetően használt autó vásárlását megelőzően számos, az autó előélete szempontjából fontos adat elérhető az ingyenes központi gépjárműadat lekérdezés szolgáltatás révén.

Rendszám lekérdezés, gépjármű lekérdezés vagy autó lekérdezés ingyen – melyik a helyes kifejezés?

A köznyelvben mindhárom kifejezés népszerű, de valójában egyik sem tökéletes. A rendszám lekérdezés például helyesen rendszám alapú lekérdezés – hiszen a rendszám megadásával kérhetjük le az autó adatait. Az autó, illetve gépjármű lekérdezés pontosabb, de ha egészen precízek szeretnénk lenni, a gépjárműadat lekérdezés fogalma jobban fedi a valóságot.

Hogyan működik az ingyenes gépjármű lekérdezés?

A rendszám lekérdezés, illetve rendszám kereső elérhető a szüf portál felületén.
A rendszám lekérdezés, illetve rendszám kereső elérhető a szüf portál felületén.

Az első lépés, hogy az ingyenes gépjármű nyilvántartás oldalára, a szuf.magyarorszag.hu weboldalra belépjünk. Ehhez a bal felső sarokban található “Bejelentkezés” gombra kell klikkelni. Ezután választhatunk, hogy ügyfélkapun keresztül, elektronikus személyi igazolvánnyal, illetve telefonos azonosítással lépünk be a portálra.

Az ügyfélkapus autó lekérdezéshez szükséges egy ügyfélkapus azonosító. Ha még nem rendelkezel ilyennel, regisztrálnod kell az erre kijelölt okmányirodák valamelyikében, vagyis be kell fáradnod személyesen. Jó hír viszont, hogy a regisztráció és az ügyfélkapu használata is ingyenes.

2. Belépés a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) felületére

Az ingyenes rendszám lekérdezés indítása a Jármű Szolgáltatási Platform felületén.
Az ingyenes rendszám lekérdezés indítása a Jármű Szolgáltatási Platform felületén.

A szüf portálra való belépés után a bal oldalon található listából válasszuk ki a “Közigazgatás, jog” menüpontot, majd a megnyíló almenüből az “Adatkezelés, adatszolgáltatás” pontot. Erre kattintva egy újabb almenü nyílik középen, itt az “Adatigénylés a Jármű Szolgáltatási Platformon” sorra klikkeljünk. A gépjármű adatok lekérdezése az oldal tetején található, kék színű “Ügyintézés indítása” gombra klikkelve indul.

3. A jármű lekérdezés indítása

A JSZP lekérdezés indítása a szüf portálon.
A JSZP lekérdezés indítása a szüf portálon.

Egy új oldalra kerülünk, ahol megadhatjuk annak az autónak a rendszámát, amire az ingyenes gépjármű lekérdezés irányul. Majd ki kell pipálnunk azokat az adatokat, amelyekre kíváncsiak vagyunk.

4. A gépjárműadat lekérdezés végeredménye

A végeredmény egy letölthető PDF-dokumentum. Ez áttekinthető formában tartalmazza a jármű adatait, például a forgalmi és műszaki állapotára vonatkozó információkat, illetve a rögzített kilométeróra-állásokat. (Arról, hogy pontosan mit tartalmaz a gépjármű lekérdezés végén kapott dokumentum, a következő bekezdésben részletesen is írunk.)

Az autó előélet, a rendszám ellenőrzés és a kilométeróra állás lekérdezése mellett mire jó még a gépjárműadat lekérdezés?

Az ingyenes gépjármű lekérdezés során sokféle adathoz hozzáférhetünk. Nézzük ezeket sorban.

1. Az autó alapvető adatai

Gépjármű lekérdezés 2020 - az ügyfélkapu nkh lekérdezés eredménye.
Gépjármű lekérdezés 2020 – az ügyfélkapu nkh lekérdezés eredménye.

A dokumentum a gyártmány és a típusjel megjelölésével kezdődik, majd az autó forgalmi állapotáról kapunk információt. Ezt követi a „Körözési információk” sor, ebből kiderül, körözik-e a járművet.

2. A gépjármű nyilvántartás adatai (gépjármű tulajdonos lekérdezés)

Itt megtudhatjuk, hogy mikor volt az autó első magyarországi nyilvántartásba vétele, és ami szintén fontos lehet: hogy hány tulajdonosa volt eddig a járműnek.

Láthatjuk továbbá a gyártási évet, a motorszámot/motorkódot, a hengerűrtartalmat, a kW-ban megadott teljesítményt. Emellett megtudjuk az üzemanyag fajtáját, a környezetvédelmi osztályt, a saját és az együttes tömeget, és a sebességváltó típusát (manuális, automata) – sőt, még a gyári fényezés színére is fény derül.

3. Számlaellenőrzés és eredetiségvizsgálat

Ebből a rovatból megtudhatjuk, hogy külföldről behozott autóról van-e szó, és ha igen, melyik országból hozták be Magyarországra.

4. Forgalomban tartás és forgalmazási korlátozások

Itt ellenőrizhetjük, hogy tisztázott-e a jármű eredete, illetve jelenleg forgalomban van-e.

5. Az autó műszaki állapotára vonatkozó adatok

Ebben a rovatban megnézhetjük, hogy meddig érvényes a jármű műszaki vizsgája. Ezután időrendi sorrendben következnek a műszaki vizsgálatok adatai, melyekből a szállítható személyek száma, a tengelyek száma és a váltó fokozatainak száma is kiderül. Sőt, az egyes vizsgálatok során az autóról készült fotókat is megnézhetjük.

6. Futásteljesítmény és km lekérdezés

Kilométer lekérdezés, illetve kilométeróra lekérdezés végeredménye a JSZP felületén.
Kilométer lekérdezés, illetve kilométeróra lekérdezés végeredménye a JSZP felületén.

 

Az autó lekérdezés rendszám alapján eredményei közül talán ez a legérdekesebb. A valós futásteljesítmény és rögzített óraállások révén ugyanis ellenőrizhetjük, hogy a jármű sebességmérőjének kilométer-számlálója a valós adatokat jelzi-e. (Ez tulajdonképpen a gépjármű lekérdezés egyik legnépszerűbb funkciója, amit a köznyelvben sokszor csak “km lekérdezés” vagy “kilométeróra lekérdezés” néven említenek.) A könnyebb átláthatóság kedvéért még egy futásteljesítmény-diagramot is mellékelnek a PDF-dokumentumban.

7. Autó előélet: biztosítás és kártörténet

Ebben a pontban ellenőrizhetjük, van-e az autónak kötelező felelősségbiztosítása, illetve az esetleges káreseményekről is kapunk felvilágosítást. Apró szépséghiba, hogy utóbbit csak 2019. január 1-től, a rendszer indulásától kezdve regisztrálja a JSZP.

Kinek érhető el a jármű lekérdezés?

A JSZP használata semmilyen előzetes feltételhez nem kötött. A gépjármű lekérdezés jogalapjának vagy céljának igazolása nélkül bárki hozzáférhet az online felülethez. Ehhez elegendő az ügyfélkapus azonosító, de elektronikus személyi igazolvány, sőt, akár egy telefonszám birtokában is használható a rendszer.

Ügyfélkapus autó lekérdezés, Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP), szüf portál – mi a különbség?

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) az az online felület, ahol az országos gépjármű nyilvántartás adatai elérhetőek, és az ingyenes gépjármű lekérdezés végrehajtható. A JSZP a szüf portál (szuf.magyarorszag.hu) felületéről érhető el. A szüf portálra pedig egyéb lehetőségek mellett ügyfélkapus azonosítóval jelentkezhetünk be.

Gyakori kérdések a gépjármű lekérdezés kapcsán

Mindenki számára használható az ingyenes gépjármű lekérdezés, illetve a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP)?

A JSZP-t bárki használhatja, aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, illetve elektronikus igazolvánnyal. Ezek hiányában akár egy telefonszám birtokában is igénybe vehető az online szolgáltatás.

Csak ügyfélkapus regisztrációval tudok belépni a szüf portál felületére?

Nem, ez csak az egyik módja a szuf.magyarorszag.hu oldalra, illetve a Jármű Szolgáltatási Platformra történő belépésnek. Ezek mellett elektronikus igazolvánnyal vagy telefonos azonosítással is be lehet lépni az online felületre.

Az autó km lekérdezése érdekében mit kell tennem?

A szuf.magyarorszag.hu portálra, illetve azon belül a Jármű Szolgáltatási Platformra történő belépés után el kell indítani a gépjármű lekérdezés folyamatát. Ennek során a rendszám megadása mellett ki kell pipálni a “Futásteljesítmény adatok” menüpontot.

Mennyibe kerül a gépjármű lekérdezés?

A gépjármű lekérdezés teljes mértékben ingyenes szolgáltatás.

Összegzés

A használtautó-piacon sajnos egyáltalán nem ritka, hogy visszatekerik a sebességmérő kilométer-számlálóját, így csapják be a jóhiszemű vásárlókat. A Jármű Szolgáltatási Platform, illetve az ingyenes gépjármű lekérdezés használata révén jelentősen megnehezült a csalók dolga.

Szerencsére vannak olyan helyek is, ahol garantáltan igazolt futásteljesítményű használt autókat vásárolhatsz. A Schiller Használtautó telephelye is pont ilyen. Hozzánk csak igazolt előéletű autók kerülnek, amiket szervizeinkben szakértő kollégáink néznek át és javítanak szükség esetén.

Így a nálunk vásárolt autók új tulajdonosai biztosak lehetnek abban, hogy:

  • Az autó valós kilométeróra állást mutat
  • Minden információt pontosan megkapnak az autó előéletéről
  • Az autó azonnali használatra kész, köszönhetően a szakértő és gondos szervizelésnek
  • Erre garanciát is vállal a Schiller Autó Család

Ha hasznosnak találtad cikkünket, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek az újdonságokról. További érdekességekért látogass el Facebook– és Instagram-oldalunkra.

A Schiller Autó Családnál bevizsgált járművekkel találkozhatsz.
A Schiller Autó Családnál bevizsgált járművekkel találkozhatsz.