sotetben-vezetes-6-tipp

6 jó tanács, hogy ne okozzon gondot a sötétben vezetés

2018.12.22.

4 perc

Aki vezetett már sötétben, tudja, hogy lényegesen nehezebb, mint világosban vezetni – sőt, feltehetőleg annak is van sejtése ezzel kapcsolatban, aki még nem ült volán mögött. Aktuális cikkünkben arról lesz szó, hogyan teheted egyszerűbbé a magad számára a sötétben való vezetést.


Különösen aktuális most ez a cikk, hiszen a téli hónapokban jelentősen lecsökken a napsütéses órák száma, ezért több alkalommal kényszerülünk arra, hogy sötétben vezessünk. Ezért is érdemes elolvasnod most következő praktikáinkat!

Mire kell felkészülnöd, amikor sötétben vezetsz?

Sokan előnyként fogalmazzák meg a sötétben való vezetéssel kapcsolatban, hogy kevesebben vannak az utakon, mint nappal világosban. Néhányan arra is hivatkoznak, hogy a sötétben általában tapasztaltabb sofőrök vezetnek. Ezek azonban csak feltételezések, és egyáltalán nincs arra garancia, hogy ezek hatására valóban biztonságosabb sötétben vezetni. Sőt, ha egy átlagos napunkat vesszük, a legtöbbünk a munkából hazafele már sötétben vezet. A délután fél öttől induló forgalmat pedig mindennek lehet mondani, csak gyérnek nem. Így a kevesebben vannak az utakon elméletet gyorsan megdönthetjük. A „tapasztaltabb sofőrökről” pedig biztosan neked is lenne pár érdekes történeted…

De miért is annyira mumus sok vezetőnek az éjszakai vezetés? Mindenképpen problémás például, hogy sötétben jelentősen romlanak a látási viszonyok, még akkor is, ha mindenki megfelelően használja a világító és fényjelző berendezéseket az autón. Még ennél is rosszabb a helyzet lakott területen kívül, hiszen ott nincs közvilágítás, így gyakorlatilag tényleg csak abban a szögben látunk, amelyet az autónk bevilágít.

És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyivel problémásabb sötétben elkerülni egy úttestre ugró állatot, vagy egy hirtelen feltűnő – láthatósági mellény és világítás nélkül közlekedő – biciklist vagy gyalogost. Sőt, éjszaka még annak az esélye is megnő, hogy bódult állapotban lévő gyalogossal vagy kerékpárossal találkozunk az úton. (Korábban írtunk egy cikket a karácsony környékén tapasztalható ittas vezetésről is, érdemes elolvasnod.)

És végül, de nem utolsó sorban, éjszaka jellemzően fáradtabbak vagyunk, mint napközben, ezért a reakcióidőnk és a koncentrációkészségünk is csökken.

6 tipp sötétben vezetéshez

1. Tekinteted az út szélére vesd

Erről már feltehetőleg az oktatód is beszélt neked, amikor vezetni tanultál. Ha sötétben közlekedsz, érdemes az út jobb széle felé irányítani a tekinteted, amikor szembe jövő forgalommal találkozol. Így ugyanis nem vakítanak el a többi autós fényszórói. Természetesen arra is fordíts kellő figyelmet, hogy te se vakíts el másokat, ha szembe jövő forgalommal találkozol, így lakott területen kívül figyelj oda, hogy lekapcsold a reflektort, ha szembe jön veled valaki.

2. Állíts a műszerfal fényerején

Sok autóban állítható a műszerfali megvilágítás fényereje. Ha csökkented azt, kevésbé jelent majd problémát az útra való koncentráció, hiszen kevesebb zavaró fény jut a szemedbe.

3. A fényszórók megfelelő beállítása

Ha tudod, hogy sötétben kell vezetned, tisztítsd meg alaposan a fényszórókat, és ellenőrizd, hogy megfelelő szögben világítják-e be az utat. Ez éjszaka létfontosságú lehet.

4. Kerüld a magas szénhidráttartalmú ételeket

Egy fenti bekezdésben már ejtettünk szót arról, hogy miért problémás álmosan vezetni. Tudnod kell, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek növelik az álmosságérzetet, ezáltal csökkentik a reakcióidőd és a koncentrációs készséged.

5. Figyeld a csillogó pontokat

Amikor sötétben autózol, előfordulhat, hogy az adott útszakaszon semmilyen más járművel nem találkozol. Ebben az esetben érdemes a tekinteteddel apró, csillogó pontpárokat keresned, így ugyanis még időben észlelheted az útra tévedt állatokat.

6. Pihenj

Bagetellnek tűnhet, pedig a legtöbb éjszakai sofőr éppen abban hibázik, hogy nem figyel a fáradtság jeleire, és nem nem tart időnként pihenőt. Világosban is fontos, de sötétben különösen, hogy 1-2 óránként megállj, nyújtózkodj, esetleg szundíts egy keveset. Igyál egy kávét vagy egy energiaitalt, ha fáradt vagy, de semmiképp ne hagyd figyelmen kívül az érzést, mert könnyen balesetet okozhatsz.

Te milyen trükköket alkalmazol az éjszakai vezetés során? Oszd meg velünk kommentben, hogy egymástól is tanulhassunk. További érdekes tartalmakért pedig látogass el Facebook és Instagram oldalunkra!