Takumi mester elmélyült munka közben

Takumi mesterek: az innováció és hagyománytisztelet képviselői a Lexusnál

2021.08.06.

5 perc

Már csak néhány hét választ el minket attól, hogy szeptemberben megnyíljon új Lexus Pest szalonunk – ideje felkészülni! Amit már mindenki tud: a Lexus Japán top autómárkája. De a jövőbemutató életérzés teljesebb megértéséhez érdemes betekintést tenni a design és a készítés különleges szellemiségébe is. Erre fókuszálunk most: bemutatjuk a takumi mesterséget, ami a Lexus alapfilozófiájaként hatja át az autók minőségét.

A takumi kifejezés jelentése

A szó egy japán férfi keresztnév is egyben, de a Lexusnál az eredeti jelentése válik fontossá: szó szerint fordítva lehetne „artizán” vagy „műves”, a gyakorlatban pedig a mesteri szinte emelt kézimunkát, illetve annak szeretetét testesíti meg.

Sőt: több ez, mint szeretet, inkább amolyan megkérdőjelezhetetlen hitvallás. A takumi mesterek ugyanis több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, kifinomult érzékszerveik utánozhatatlan alaposságot nyújtanak az aprólékos kézimunkát igénylő gyártási feladatokban és a kiélezett minőségellenőrzési folyamatokban.

Hogyan férhet össze a hagyománytisztelet és az innováció?

Az elsőre két ellentétesnek tűnő szándék ez esetben egy olyan arany középútban képes egyesülni, ami a Lexust az egyik elsőszámú autómárkává emelte: 1989-től egészen napjainkig.

A hagyománytiszteletet akár negatívan is lehetne értelmezni, ha arról lenne szó, hogy a régi, berögzött módszerekhez ragaszkodnának, teret nem engedve a jobb és korszerűbb hozzáállásnak – azonban itt erről szó sincs. A takumi mesterségben a tudás generációk közti továbbadása jelenti a hagyománytiszteletet, illetve az, hogy a takumi mesterré váláshoz rögös út vezet: nem válhat akárki azzá. Ez a hosszú, mesterről fiúra szálló tudás tökéletesen megfér az állandó innovációval: természetesen csak akkor, ha az újítás az elvárt minőségben alkalmazható. Ez a takumik elsőszámú kitétele.

A fenti hozzáállás pedig bőven teret ad az újításoknak – a Lexus ugyanis az egyik legjövőbemutatóbb autómárka. Csak néhány példa ehhez: a Lexus alkotta meg a világon elsőként az öntöltő hibrid hajtású rendszert. Az ilyen, prémium kategóriás autók nagy része jelenleg is a japán csúcsmárka logóját mutatják az utakon. Ugyancsak említhető a Lexus LF (Lexus Future), a külön koncepcióautó család, ami évről évre újabb és újabb innovációkkal adja fel a leckét az autóiparnak – miközben az egyes újításokat folyamatosan át is emelik a széria autóikba.

Így válhat valaki takumi mesterré

A kinevezés közel sem egy elcsépelt, márkaismertség céljából kitalált valami: szigorú követelmények jellemzik és alig néhányan válhatnak takumi mesterré. A Kyushiban működő Miyata Lexus üzemben például a 7700 főből csupán 19 (!) dolgozik takumi mesterként – leginkább csoportvezető és minőségellenőrzési pozíciókban. Minimum 60000 óra munkatapasztalat szükséges hozzá, és speciális próbatételek várnak a jelöltekre.

Ilyen például a takumi macska: ez egy origami feladat, amire mindössze 90 másodperc áll rendelkezésre, viszont nem csak az idő szorítása nehezíti a papírmacska elkészítését: csak egy kézzel, és kizárólag az ügyetlenebbik kezével hajtogathat a takuminak áhítozó szakember.

Ha pedig belegondolunk, hogy a Lexus autók belső szöveteit ilyen mesterek varrják és az alkatrészek minőségét ilyen gondossággal ellenőrzik, hirtelen még nagyobbra nő a szemünkben a márka.

Takumi kezek munkája
Takumi kezek munkája

Letesztelnéd, hogy átmennél-e a takumi macska teszten? Próbáld ki magad a Lexus digitális origami feladatában! 90 másodpercben bizonyíthatsz:

https://www.lexus.hu/discover-lexus/craftsmanship/takumi-cats/

Minőségellenőrzés takumi módra

Egyfelől nagymértékű automatizáció jellemzi az autógyártást, de egyes speciális részletek kizárólag a kézimunkával válhatnak olyan kidolgozottá, amit a Lexus autókban tapasztalhatunk. Ehhez pedig szőrszálhasogatóan alapos ellenőrzés szükséges.

Ilyen például a kárpitok tökéletes varrásának ellenőrzése, a 10 órás festési folyamat végeredményének felülvizsgálata, vagy a sebészi pontosságú illesztési hézagok szemügyre vétele.

Az ellenőrök egy pillanatra sem tévesztik szem előtt a célt: hibás darab nem hagyhatja el a gyárat. Természetesen a kiforrott folyamatok miatt erre aligha kerülne sor, így az éberség maximális fenntartására bevett módszer, hogy direkt hibás alkatrészeket is küldenek az ellenőrzők számára.

Egy takumi mester kézügyessége világhírű
Egy takumi mester kézügyessége világhírű

Mesteri precizitás a megmunkálásban is
Mesteri precizitás a megmunkálásban is

Tapasztald meg élőben a takumi kézügyesség eredményét

A Schiller Autó Családnál gőzerővel azon dolgozunk, hogy a Lexus minőséghez méltó szalonunk elkészüljön: ez lesz az új Lexus Pest, a Megyeri híd pesti hídfőjénél. Gyere el hozzánk és tapasztald meg testközelből a takumi mesterek egyedülálló munkáját! Bővebben az új szalonról ezen az oldalon találsz információt:

Tovább a Lexus oldalra!

Elvarázsolt a takumi mesterség? Ez egy a Lexus alapfilozófiái közül. Ha érdekel az autómárka, javasoljuk megismerni az omotenashi vendégszeretetet és a tazuna vezetési élményt is, amelyek szintén a Lexus értékrend részei (olvass ezekről bővebben a Lexus története cikkünkben).

Az új Lexus NX: 2021 ősztől a szalonban is láthatod
Az új Lexus NX: 2021 ősztől a szalonban is láthatod

Kapcsolódó tartalom