Schiller blog

Tanuljunk meg egy új nevet: Skoda Kodiaq

2016.05.10.

2 perc

Demeter Kálmán

Megkapta végleges nevét a nagyméretű Skoda SUV, amelynek a világpremierje a hírek szerint az október elsején nyíló Párizsi Autószalonon lesz.

Toyota Yaris Árak
Toyota Yaris Árak
A hivatalos gyári képen a kémfotón látható modell orrának jellegzetességei sejlenek fel


Helytállónak bizonyult az Autobild értesülése: az új Skoda SUV az alaszkai medveóriás nevét kapta, amit arról a szigetről neveztek el, ahol legnagyobb számban él. Az új modell neve azonban eltér a térképen látható Kodiak írásmódtól, mert a gyártó a helyi őslakosok nyelvét és írásmódját utánozza. Náluk például, a jegesmedve nanuq (ejtsd: nanuk), így lett a kodiakból Kodiaq.

Skoda Octavia Ár
Skoda Octavia Ár

Miután jól kinyelvészkedtük magunkat, vessünk egy pillantást a kocsira is. Szakértők a kémfotók alapján korábban úgy vélték, hogy a kettes számú Skoda-gyárban, Kvasinyben készülő Skoda Kodiaq hossza 4,75 méter ám a Skoda most bejelentette: „a 4,70 méter hosszú SUV modell akár hét személy számára is kényelmes utazást kínál, miközben járt és járatlan utakon egyaránt kiválóan teljesít.” A szűkszavú gyári közlemény azért nem okozott hatalmas meglepetést, hiszen annyi már korábban is kiszivárgott, hogy a Skoda Yeti nagy testvére hét üléses lesz. (A mintegy 440 centiméter hosszú második generációs Skoda Yeti két év múlva várható.)

Toyota Rav 4
Toyota Rav 4
Állítólag ilyen lesz a jövőre piacra lépő nagyméretű Skoda SUV

A Skoda a minősége és a formaterve alapján igen erős márkanévvé vált a világpiacon, nem is csoda, hogy a legkülönfélébb szaklapok kezdtek találgatásba az újdonsággal kapcsolatban. Azt saccolták, hogy a különféle időjárási és terepviszonyok között tesztelt autó a második generációs Volkswagen Tiguan alapjára épül, ami persze logikus is. Emellett úgy tudni, hogy az alapváltozat fronthajtású és ötüléses, míg az összkerékhajtás valamint a két extra ülés külön rendelhető, valamint, hogy a márka eddigi gyakorlata alapján egyaránt kínálják majd TSI benzin- valamint dízelmotorral, hatfokozatú kézi, illetve DSG automata sebességváltóval. Pontosabban: a 150 lóerős 1,4 literes TSI mellett várhatóan megkapja a 160 és a 220 lovas kétlitereseket is, míg a szintén kétliteres TDI motorok teljesítménye 150, illetve 184 lóerő.