A KODIAQ masszív és megbízható SUV

Az új ŠKODA KODIAQ okos, mackós, és bármire ráveheted

2021.10.18.

4 perc

Megújult a ŠKODA KODIAQ – és három konfiguráció közül is választhatsz. A csehek ahol érték, tuningolták az autót, kívül-belül, kezdve a karakteres hűtőrácstól az új LED-es lámpákon át, a belső tér finomhangolásáig. Megnéztük, miben más az új KODIAQ.

Amiért eddig is szerettük

Egy masszív SUV, amiben megbízhatunk. Összkerékhajtásának hála nincs az a szituáció, amiben ne uralná a terepet. Belső tágasságával pedig hamar a nagycsaládosok kedvencévé vált: akár 7 üléssel is rendelhető, ennek köszönhetően már az állami támogatás lehetősége is megnyílik, nem beszélve az óriási csomagtérről, amit minden egyes utazás alkalmával meghálálunk.

Tehát már így is elég jó szintről indul a KODIAQ, de nézzük, hogyan tudták ezt tovább fokozni a ŠKODA tervezői.

Finomhangolt külső és belső

Nevezhetjük ráncfelvarrásnak, azonban ennél jóval többről van szó. Funkcionális és esztétikai finomhangolás történt, az autó szinte minden részén.

Nézzük először kívülről:

  • Megújult design-t kapott a KODIAQ: ez a karakteres, krómhatású hűtőrácsban, az újratervezett motorháztetőben, fényes fekete hátsó spoilerben és légbeömlőkben testesül meg, kifejezetten a légellenállás csökkentésére.
  • Fejlesztették a világítást: a hátsó lámpa már alapfelszereltségben is LED-es, elől ugyanígy, azonban a front lámpáknál igényelhető a full-LED mátrix változat is extraként, az adaptív világítás kedvelőinek.
  • Tökéletesítették a keréktárcsák látványát is – de az esztétikum mellett aerodinamikai fejlesztésen is átestek, 18” és 20” méretben, könnyűfém kivitelben rendelhetők, többféle stílusban is.

És hogyan változott belül?

  • Elegánsabb műszerfal várja a leendő sofőröket: kontrasztos díszítővarrás és új dekorbetét emeli a belső tér minőségét. Az akár 9,2” méretű infotainment kijelző és a műszerfal is teljesen digitális: személyre szabható, hogy mennyi információ jelenik meg – részletes analitika, vagy csak a legszükségesebb adatok? Ez teljesen ránk van bízva.
  • A csomagtér olyan tágas, hogy a gyártó szerint “elfér benne egy medve is”. Ha tényekre vágysz: konkrétan 835 liter (!) térfogat áll rendelkezésre, és az óriási térben rendező elemek és csomagháló segíti a poggyász rögzítését.
Megújult belső tér a KODIAQ-ban
Megújult belső tér a KODIAQ-ban

Giga méretű csomagtér
Megújult belső tér a KODIAQ-ban

Vezetési asszisztencia Simply Clever stílusban

Az új KODIAQ bővelkedik az okos vezetéstámogató funkciókban is. Nézzük őket sorban:

  • Park Assist: önvezető parkoló mód, amely működik mind merőleges, mind párhuzamos parkolás esetén is.
  • Közlekedési torlódás asszisztens: a dugóban való vezetés (araszolgatás) válik jóval kényelmesebbé e funkció révén. Automatikus fékezés és kormányzás segítségével autónk követi és alkalmazkodik az őt körülvevő sűrű forgalomhoz, egészen 60 km/h sebességig.
  • Front assist: a radaros érzékelésen alapuló rendszer megóv minket az ütközéstől, ha az előttünk haladó autó hirtelen fékezne. Gyalogosvédelmi funkciója pedig fény- és hangjelzéssel segít észrevenni az útpályán átkelő személyt, és időben fékez, ha már túlságosan közel lennénk hozzá.
  • Manouver assist: például parkolás közben, vagy szűk helyeken való áthaladáskor jön jól ez az asszisztencia – ha akadályt észlel, automatikusan bekapcsolja a vészféket.
  • Prediktív tempomat: a hagyományos tempomat kényelmét tovább emeli, hogy a GPS-ből és az útvonaltérképből származó információkat is feldolgozza, így körforgalom előtt például csökkenti a sebességet, illetve városból kiérve automatikusan felgyorsít a lakott területen kívüli sebességhatárra.
  • Holttér-figyelő rendszer: a vezető által nem látható irányokból érkező járművekről, akadályokról ad figyelmeztetést, hogy elkerüljük a baleseteket. Érzékeli a távolságot és a sebességet is, a kettő együttese alapján dönt a jelzésről.

Alkalmas az állami támogatásra is

Mivel 7 üléses felszereltséggel megrendelhetjük, ez a modell állami támogatással is megvásárolható. A támogatás részletes feltételeit és lehetőségeit a linkre kattintva lehet megtekinteni.

7 üléses KODIAQ beltér
7 üléses KODIAQ beltér

Megnéznéd élőben?

Várunk szeretettel a vadiúj Schiller Központban (1044 Budapest, Váci út 119/C), ahol élőben is megnézheted az új KODIAQ-ot. Az alábbi képen épp leparkoltunk vele a szalon előtt:

Az új KODIAQ a Schillernél
Az új KODIAQ a Schillernél