30 éves az Opel Astra, az első magyar személyautó

2022.03.11.

4 perc

1992. március 13-án, pénteken a magyar autógyártás történelmének legkiemelkedőbb mérföldkövéhez érkezett a szentgotthárdi Opel gyár. Az első Opel Astrát Antall József miniszterelnök vezette le a gyártósorról.

 

Az első Opel Astra a piac legújabb Astra társaságában ünnepelte az első születésnapját, melyet erre az alkalomra kiszállítottak a Közlekedési Múzeumból. 1992. március 13-án, éppen harminc éve, pénteken az Opel szentgotthárdi gyára megtelt vendégekkel, a sajtó képviselőivel, hogy részesei legyenek a nagy pillanatnak, amikor Antall József miniszterelnök a volánnál legördül a sorról, az első Magyarországon gyártott Opel Astrával.

A magyarországi autóipar történetéről:

Egészen a rendszerváltásig a magyarországi autóiparról nem igazán esett szó, azonban a ’80-as évek végén, amikor a demokratizálódási folyamat megindult. Szinte havonta jelentek meg hírek a lehetséges magyarországi személyautó gyártásról. A ’80-as évek végén az Opel szerette volna a motorgyártó kapacitását bővíteni, – az alacsonyabb gyártási költségek miatt – tudatosan Közép-Európában. Ismeretlen volt ez a térség, hiszen az előnyök mellett nagy kockázatot is rejtett magában, ezért az Opel független szakértőket kért meg, hogy készítsenek egy tanulmányt, melyben a kérdéses előnyök és hátrányok vannak mérlegre téve.

A szakértők szerint Magyarország tudta biztosítani a gazdasági, pénzügyi és infrastrukturális környezetet egy ilyen nagy volumenű beruházáshoz. Ezekben az időkben az import autókat még jelentős vám és illeték terhek sújtották, így egy hazai autógyártás egyértelműen piaci előnyökkel kecsegtetett. Végül a szentgotthárdi projekt kibővült egy – elsősorban a hazai piacra dolgozó – személyautó gyárral. A szerződést 1990 júliusában írták alá az Opel képviselői és a magyar kormány.

A 30 éves magyar autó, az Opel Astra
A 30 éves magyar autó, az Opel Astra

1990 őszén a Budapesti Nemzetközi Vásáron hivatalos kiállítóként jelent meg az Opel, ahol a szögletes Corsán kívül, Vectra, Calibra és Omega is kiállított darabok voltak. Ezzel egyidőben egy budapesti sajtóértekezleten az Opel akkori anyavállalata a General Motors európai alelnöke bejelentette, hogy az Opel Magyarországon létrehoz egy kereskedelmi céget és gyárat is.

Hivatalosan 1991 januárban kezdte meg a működését. A General Motors Autóforgalmazó Kft. még abban a hónapban megkötötte az első tíz Opel márkakereskedői szerződését a hazai partnerekkel. A szentgotthárdi gyár első olyan mérföldköve volt ez, ami a hazai Opel sikerekhez a mai napig jelentősen hozzájárul.

Az első Opel Astra

Az Opel magyarországi jelenlétének történelmi pillanata, amikor Antall József miniszterelnökkel a volán mögött legördült az első Magyarországon gyártott Opel Astra, 1992. március 13-án. Ezt a modellt az Opel a budapesti Közlekedési Múzeumnak adományozta. Az Opel Astra hazai gyártása 1998-ig tartott, ezt követően 80 835 Astra gurult le a gyártósorról.

Az első Opel Astra a gyártósoron, Antall József miniszterelnökkel
Az első Opel Astra a gyártósoron, Antall József miniszterelnökkel

Az évfordulón Dalos Attila, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „Az, hogy mind a mai napig az Opel a legnépszerűbb márka Magyarországon nagyban köszönhető a 30 évvel ezelőtti eseményeknek. Az Opel volt az első nemzetközi autóipari cég, amely Magyarországon megjelent. Beruházást hozott ide, autó- és motorgyárat épített és létrehozta a márka kereskedelmi hálózatát. Ipartörténeti jelentőségű, hogy 30 éve az Opel gyártotta az első magyar személyautót, az pedig, ahogy Antall József miniszterelnök levezeti az első Opel Astrát a gyártósorról ikonikus képe lett a rendszerváltás időszakának. Itthon az Opel azóta is szilárd alapokra építkezik. Az Astra különösen népszerű Magyarországon és a siker folytatását ígéri a modell most bemutatkozó legújabb, immár hatodik generációja.”

Az Opel a legnépszerűbb márka Magyarországon, valamint a magyar utakon a statisztikák szerint is a legtöbb autó Opel. Az Opel szervizei az egész országot lefedik, ez is nagyon fontos szempont a márka sikere szempontjából.

Azóta is készülnek motorok Szentgotthárdon, de nem csak az Opel részére. Az elmúlt évek tulajdonos váltása miatt az Opel mára már a Stellantis csoport egyik fontos motorgyára lett. Itt jelenleg a cégcsoport több márkája számára is gyártanak 3 hengeres turbo motorokat.

Az Opel történelme számokban:

Az Opel Magyarország kereskedelmi szervezete 1991 januárja és 2021 decembere között összesen 465 000 autót értékesített. A szentgotthárdi gyárból 80 835 Astra, 4404 Vectra hagyta el a gyártósort 1992 és 1999 között. A motorokból pedig a gyár megnyitása óta közel tizenegy millió darab készült.

 

Forrás: https://www.media.stellantis.com/hu-hu/opel/press/30-eves-az-elso-magyar-szemelyauto-az-elso-opel-astra