Schiller blog

Genf – háromféle Tipo a Fiat standján

2016.03.02.

4 perc

Demeter Kálmán

A Fiat Genfben mutatja be először a teljes Fiat Tipo modellcsaládot, amelynek első képviselője, a négyajtós szedán elnyerte az Autobest 2016-os „Legjobb vétel” díját. A díjnyertes szedán mellé most felsorakozott az ötajtós, valamint a kombi kivitel is.

metálkék Fiat Tipo
metálkék Fiat Tipo


A szedán már sínen van: értékesítése decemberben kezdődött Olaszországban, és már a bevezetés óta eltelt rövid idő alatt igazolta a hozzá fűzött reményeket, mert forgalmazása első két hónapjában mintegy 15 ezer megrendelés érkezett az autóra. Pedig nem is kicsi kocsiról beszélünk, hiszen a szedán hossza, szélessége, magassága 4532/1792/1497 milliméter.

grafitszürke Fiat Tipo
grafitszürke Fiat Tipo

A Fiat úgy gondolta, hogy a Fiat Tipo név alatt háromféle méretű autót kínál, mivel más-más az egyes változatok célközönsége, a családoktól a párokon át a fiatalokig. Ezért mindhárom, erőteljes, egyedi karaktert sugárzó kivitel szélessége azonos, viszont az ötajtós hatchback a legrövidebb, de így is 437 centiméteres, míg a kombi pontosan 20 centiméterrel hosszabb és magasságát 1,52 méterre növelik az alapfelszerelésként kínált, hosszanti tetősínek. Ugyancsak eltérőek a csomagtartó-méretek. Amíg a szedán 520 liternyit is elnyel, az ötajtósba csak 440 liter fér a kalaptartó alá, bár őszintén szólva ez sem kicsi, sőt a kategória talán legnagyobb befogadóképességű darabja. A kombi esetében pedig 550 liter az alap.

Fiat Tipo kombi
Fiat Tipo kombi

A ferdehátú és kombi Fiat Tipo modellek fedélzetén könnyedén elfér öt utas, és a gyári közlemény külön kiemeli, hogy még akár 188 centiméter magas emberek is kényelmesen utazhatnak akár az első, akár a hátsó üléssoron, mivel nemcsak a fejtér, hanem a lábtér is a kategória legjobbjai közé tartozik. Nem kisebb a jelentősége annak, hogy a hátsó középső helyet is teljes értékű üléssé alakították. A Fiat Tipo modellcsalád összes tagjának fedélzetén a legkülönfélébb formájú és méretű tároló rekeszek segítenek a személyes tárgyak elhelyezésében, amelyek együttese befogadóképessége összesen nem kevesebb, mint 12 liter. A tároló rekeszeket úgy tervezték, hogy tökéletesen alkalmas legyenek okostelefonok, játékkonzolok, palackok, és hasonló személyes tárgyak elhelyezésére. Ezen túlmenően a váltókar előtt aljzatok szolgálnak a hordozható zenei lejátszók csatlakoztatására.
Fiathoz illő módon a Fiat Tipo család újoncai egy sor olyan, ötletes megoldást vonultatnak fel, amelyek minden utas számára élvezetesebbé teszik a fedélzeten töltött időt. Ide sorolható a különösen gazdag alapfelszereltség, vagy a frissen bevezetett Uconnect 7″ HD LIVE rendszer hét hüvelykes, nagy felbontású színes érintőképernyővel, amely a táblagépekhez hasonlóan fogadja a többujjas mozdulatokat, parancsokat.

ferdehátú Fiat Tipo
ferdehátú Fiat Tipo

A legújabb generációs rendszer Bluetooth mobiltelefon kihangosítót, audio streaming funkciót, szöveges üzenetfelolvasást és hangfelismerést, AUX és USB csatlakozókat, iPod integrációt, valamint a kormánykeréken elhelyezett kezelőszerveket kínál. Emellett külön kérésre tolatókamerával és új TomTom 3D Touch műholdas navigációs berendezéssel is felszerelhető.

Az ügyfél az érintőképernyőn keresztül mindig kapcsolatban lehet a külvilággal, a Uconnect LIVE szolgáltatás révén. Azok az ügyfelek, akik az App Store-ból vagy a Google Play áruházból letöltik okostelefonjukra az ingyenes Uconnect LIVE alkalmazást, teljes egészében kihasználhatják a Uconnect LIVE szolgáltatás minden előnyét, a Deezer és a TuneIn zenei streaming szolgáltatástól kezdve a Reuters hírein át a TomTom LIVE online navigációig, miközben a Facebook, Check-in és Twitter alkalmazásoknak köszönhetően barátaikkal is tarthatják a kapcsolatot. A felhasználók nem csupán üzemanyag-megtakarításaikat, de a gépkocsi környezetvédelmi teljesítményét, illetve karbantartási igényét is szemmel tarthatják az eco:Drive és my:Car funkciók révén. A CarPlay és az Android Auto néhány hónapon belül lesz elérhető a Uconnect 7’’ HD LIVE rendszeren belül.

Térségünkben igen egyszerű piaci stratégiával indítja a Fiat a Tipót: három karosszériatípus, három felszereltségi szint, háromféle motor három különböző üzemanyag-típussal, és három sebességváltó. A szedán, az ötajtós és a kombi Pop, Easy és Lounge felszereltséggel lesz rendelhető. Sebességváltóból kézi, duplakuplungos, valamint hagyományos (nyomatékváltós) automata szerepel a kínálati listán, az Euro 6 motorcsaládban pedig ott vannak a 95 lóerős 1.3 MultiJet, valamint a 95 és a 120 lóerős 1.6 MultiJet dízelek mellett a 95 lóerős Fire 1.4 16V, a 120 lóerős 1.4 T-Jet, valamint a 110 lóerős 1.6 E-torQ benzines erőforrások. A lista nem volna teljes a 120 lóerős kettős benzin/LPG üzemű 1.4 T-Jet nélkül.